Johan Derksen Beeld © ANP

Johan Derksen zegt te stoppen met Vandaag Inside: 'Ik vind het mooi zo'

28 april 2022 22:04

Johan Derksen (73) gaat vanavond flink door het stof in het SBS6-programma 'Vandaag Inside' vanwege zijn uitspraken van afgelopen dinsdag. Johan ligt onder vuur nadat hij beweerde dat hij vijftig jaar geleden een kaars in een bewusteloze vrouw heeft gestopt. Aan het einde van de uitzending van vanavond geeft Johan aan dat hij stopt bij het programma.

"Als heel Nederland een hekel aan je heeft, dan kun je niet zeggen dat heel Nederland gek is"

Johan lijkt te begrijpen waarom hij zoveel kritiek krijgt. "Ik ben de veroorzaker van alle ellende", biecht Johan op. "Het is een grote chaos bij dit programma. Het is mijn schuld. Als heel Nederland een hekel aan je heeft, dan kun je niet zeggen dat heel Nederland gek is", verklaart hij. "Ik heb het verhaal als een smeuïge anekdote verteld, maar daar leent het onderwerp zich niet voor. Daardoor ontstond er een jolige sfeer."

Johan kwam eerder al terug op zijn onthulling en zwakte zijn verhaal af. Zo zou hij helemaal geen vrouw hebben gepenetreerd en was er daarom, volgens hem, geen sprake van een verkrachting. "De feiten klopten niet helemaal. Toen de pleuris uitbrak, dan ga je nadenken. Ik ben te voorbarig geweest, zonder de kennis paraat te hebben", vertelt Johan hierover. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Openbaar Ministerie gaat beweringen Johan Derksen onderzoeken

Johan lijkt ook zijn toekomst bij Vandaag Inside in twijfel te trekken. Volgens hem lijkt het programma zelf ook een onzekere toekomst tegemoet te gaan: "Ik kom tot de conclusie dat er geen ruimte meer is voor zo'n programma. (…) De cancelcultuur is veel groter.” Presentator Wilfred Genee sluit zich aan bij de woorden van Johan. "Met het einde van Vandaag Inside heeft de cancelcultuur gewonnen", beweert Johan. "Het enige onafhankelijke programma is door hen in duigen gevallen. Die georganiseerde golf van al die mensen die zogenaamd heel solidair zijn en heel verontwaardigd doen, daar heb ik geen zin meer in. Dat is het mij niet waard. Hier kan ik niet meer met plezier zitten", concludeert hij. 

Ondanks dat hij zijn onthulling een 'uitglijder' noemt, lijkt er van een harde spijtbetuiging geen sprake. Johan legt uit dat hij niet weet aan wie hij dit zou moeten richten. “Excuses aanbieden? Aan wie moet ik excuses aanbieden. Ik heb niemand persoonlijk beledigd, toch?" vraagt hij aan de gasten aan tafel.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Voice-advocaat: 'Verklaring Johan Derksen bagatelliseert slachtoffers'

Dat het voortbestaan van Vandaag Inside erg onzeker is, blijkt ook uit hun sponsoren. Inmiddels hebben de partners TOTO en Stella Fietsen besloten hun samenwerking met Vandaag Inside te beëindigen. Ook Radio West zet Johan aan de kant. 

Daarbij laat het Openbaar Ministerie weten een onderzoek in te stellen na de uitlatingen van Johan. "Dit onderzoek is gericht op de waarheidsvinding van mogelijk strafbare gedragingen waarover in dat programma gesproken is. Daarbij roepen wij betrokkenen op, voor zover dat nog mogelijk is, hun verhaal te doen", laat het OM in een persbericht weten. Volgens hen lijkt er inderdaad sprake te zijn van 'zeer af te keuren grensoverschrijdend gedrag'. "Daarbij is ook de wijze waarop er in het tv-programma over gesproken wordt bijzonder kwetsend. Dit kan slachtoffers van zedenfeiten ook na een lange tijd diep raken", luidt het persbericht. 

Of het programma daadwerkelijk van de buis is en vanavond de laatste aflevering was, is nog niet helemaal duidelijk. 

Rob: 'Johan Derksen kan alleen hachje redden door op te stappen'

07:44