Beeld © ANP

Man Nikkie Plessen reageert op rel rond zoontje in vliegtuig

03 mei 2022 15:54

Ruben Bontekoe, de man van Nikkie Plessen (36), heeft voor het eerst gereageerd op de ophef die ontstond nadat Nikkie een foto van hem plaatste samen met hun zoontje in een privévliegtuig. Ruben laat weten niks verkeerd te hebben gedaan en ook niet in te willen gaan op ‘pseudo-experts' op social media.

"Ik neem vliegveiligheid uitermate serieus en hou mij altijd aan alle veiligheidsregels"

Nikkie plaatste onlangs een foto in haar Instagram Stories waarop te zien was dat haar zevenjarige zoontje Alain op schoot zat bij haar man Ruben achter het stuur van haar privévliegtuig. 'Altijd met papa vliegen', zo schreef ze trots bij het kiekje. Luchtvaartjournalist Menno Swart kreeg de foto onder ogen en uitte kritiek op Twitter, waarna Nikkie de foto direct verwijderde.

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) liet daarop weten een onderzoek te starten naar aanleiding van de foto.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Nikkie Plessen zou 'ja' zeggen tegen huwelijksaanzoek van vriend

Menno noemde het 'levensgevaarlijk' dat Alain het vliegtuig aan het besturen was en attendeerde ook meteen de ILT op de foto, die liet weten een onderzoek te gaan starten. Alle ophef is ook Ruben niet ontgaan en hij laat dan ook vandaag tegenover RTL Boulevard van zich horen. Ruben is zich naar eigen zeggen niet bewust ‘enige vliegregel te hebben overtreden’.

Zijn volledige reactie lees je hieronder:

Ik heb zo’n 20 jaar mijn vliegbrevet en heb in die periode tegen de 1500 vluchten gemaakt zonder enig incident of zelfs enig rapport. Ik neem vliegveiligheid uitermate serieus en hou mij altijd aan alle veiligheidsregels. 

Het type vliegtuig waarmee ik vlieg (een Citation CJ3) is een zogenaamd single pilot- vliegtuig. 

Dat betekent dat het vliegtuig door 1 piloot gevlogen mag worden. Ik vlieg dan ook regelmatig als enige piloot. 

Op dat moment mag de andere 'pilot seat' gebruikt worden als 'gewone' passagiersstoel. Hierop mag dan een passagier plaatsnemen. Dat mag ook een kind zijn en dat mag ook op schoot.

Ik vlieg ook geregeld alleen met mijn zoon of dochter naast mij. Daarmee overtreed ik geen enkele regel. 

Op vrijwel iedere mooie zomerse dag zijn er in Nederland tientallen kleine vliegtuigjes in de lucht waar vader of moeder met een vliegbrevet zijn/haar zoon of dochter meeneemt voor een 'rondje vliegen'. Het kind zit dan op de andere stoel en kan inderdaad in therorie 'bij alle knopjes'.

Op de betreffende vlucht was ik (hoewel dat wel had gemogen) niet de enige vlieger. Naast mij zat iemand met volledige papieren als 'Right hand seat qualified single pilot captain'. Dat betekent dat hij als enige piloot de volledige controle over het vliegtuig mag hebben vanuit de rechter stoel. 

De betreffende vlucht was een privé-vlucht. Daarvoor gelden andere regels dan een commerciële vlucht.

Tijdens de vlucht mag je als piloten van functie wisselen. Dat betekent dat het ene moment de ene piloot de controle over het vliegtuig mag hebben en het andere moment de andere piloot. 

Toen de foto werd genomen had mijn collega de controle over het vliegtuig. Dat voor het kortstondig nemen van een foto mijn zoontje even zijn handen op het stuurwiel leg en ik mijn hand op de gashandel leg doet daaraan niets af.

De foto werd genomen in een zogenaamde 'non critical phase of flight'. Dat betekent dat op dat moment geen bijzondere extra aandacht van de vlieger is vereist, zoals bij de start of de nadering. Tijdens deze fase van de vlucht waren de lampjes 'stoelriemen vast' uit. 

Stoelriemen vast voor passagiers is alleen verplicht onder een vlieghoogte van 10.000 voet of (bijvoorbeeld) bij turbulentie. 

Ik heb mijn zoontje enkel even heel kortstondig op schoot genomen voor een foto. Mijn collega had op dat moment de controle over het vliegtuig. Daarna is mijn zoontje weer achterin de cabine gaan zitten en heb ik de controle over het vliegtuig weer overgenomen. 

Ik heb gelezen dat de Inspectiedienst voor de Luchtvaart deze foto zal bestuderen. Mochten zij van mening zijn dat ik wel een vliegregel heb overtreden dan zal ik dat zeker van ze vernemen en dan gaan wij in gesprek. Uiteraard sta ik open voor iedere suggestie van het bevoegd gezag voor het verbeteren van de vliegveiligheid. Daar zijn zij voor. 

Ik ga verder niet in discussie met allerlei 'pseudo-experts' op social media.  

De vergelijking die in de media wordt gemaakt met een een ongeval met een Russisch vliegtuig in 1994 gaat volledig mank. Dit was een compleet andere situatie.

De ILT heeft inmiddels laten weten het onderzoek over te dragen aan de Zweedse luchtvaartautoriteit, omdat het vliegtuig in Zweden is geregistreerd en door een Zweedse luchtvaartmaatschappij wordt geëxploiteerd.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Man Nikkie Plessen geen fan van 'moeilijke' zonnebril

Een tijdje geleden ging het in RTL Boulevard nog over Nikkies dochter:

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!