De Praagse ober Mirek van het Polpo restaurant, die is mishandeld door een groep Nederlanders. Beeld © ANP

Mishandelde Tsjechische ober vier jaar later: 'Iedere dag is een gevecht'

10 mei 2022 18:01

Nog altijd kampt Miroslav 'Mirek' Vitek met de gevolgen van de brute mishandeling op een terras in Praag, door de Nederlandse broers Armin en Arash N. vier jaar geleden. "Iedere dag is een gevecht", vertelt hij in een exclusief interview met RTL Boulevard. Van de schadevergoeding die de broers kregen opgelegd en beloofden te betalen ontving Mirek sinds het proces nog geen cent. Daarom heeft hij nu advocaat Richard Korver in de arm genomen.

"Ze beloofden in de rechtbank onder uiting van allerlei spijtbetuigingen dat ze hem schadeloos zouden gaan stellen maar dat is niet gebeurd"

Op 21 april 2018 was Mirek aan het werk als ober in restaurant Polpo in de oude stad in Praag toen zeven Nederlanders neerstreken op het terras. De groep was in de Tsjechische hoofdstad voor een vrijgezellenfeest. Asociaal gedrag van de mannen mondde uit in een gruwelijke mishandeling. Mirek wordt daarbij verschillende keren tegen zijn hoofd getrapt en geslagen, door Armin en Arash, twee getrainde vechtsporters. Terwijl de groep op de vlucht sloeg bleef hij achter met een hersenbloeding, een gebroken kaak en oogkas en een verbrijzelde enkel. 

Na de mishandeling werd Mirek in anderhalf jaar vijf keer geopereerd. Werken lukt bijna niet meer, hij kan zich niet concentreren. Die dag vier jaar geleden heeft hem voorgoed veranderd, vertelt hij: "Mijn persoonlijkheid is veranderd. Ik ben nerveus, angstig en soms agressief." Ook legt hij minder makkelijk contact. "Ik voel me minderwaardig en heb minder zelfvertrouwen."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Broers sloegen Tsjechische ober in elkaar: mogelijk 18 jaar cel

Niet alleen Mirek heeft nog altijd last van de mishandeling, ook zijn familie wordt er nog altijd door geraakt. "Ze hebben de mishandeling gezien op tv, dat was heel moeilijk voor ze, nu nog steeds." Ook ziet zijn omgeving hem nog dagelijks worstelen met de gevolgen van de vechtpartij. 

Een rechtbank veroordeelde de verantwoordelijke broers in april 2019 tot vijf en zes jaar cel. In hoger beroep werd dat vijfeneenhalf en vijf jaar. Na het uitzitten van hun straf zijn ze tien jaar niet welkom in Tsjechië. Ook beloofden ze de over een schadevergoeding van ruim 72.000 euro te betalen, bovenop de circa 2.000 euro die als geste tijdens het proces werd betaald. Maar sinds de veroordeling zijn de broers lastig vindbaar voor de advocaten van Mirek.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Nederlander biedt in brief excuses aan voor aftuigen Tsjechische ober

"Ze beloofden in de rechtbank onder uiting van allerlei spijtbetuigingen dat ze hem schadeloos zouden gaan stellen maar dat is niet gebeurd", zegt Korver. "Hij heeft sindsdien geen dubbeltje ontvangen. Brieven die wij sturen worden ongeopend retour gezonden. Met andere woorden: hij staat met een vonnis in zijn hand, maar verder niets."

"Het zijn leugenaars", vindt Mirek, die de schadevergoeding goed kan gebruiken omdat hij niet voldoende inkomsten haalt uit zijn werk. "Ik ben niet gezond en ik heb geen enkele compensatie gekregen." Advocaat Korver heeft inmiddels een deurwaarder in de arm genomen om ervoor te zorgen dat de broers alsnog over de brug komen. "Zij zijn vrij, ze zijn gezond, ze kunnen werken, en ik?" vraagt Mirek zich af. "Ik heb alleen maar problemen in mijn leven."

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!