Alessandro Cattelan, Laura Pausini en Mika Beeld © ANP

'De norm om songfestival elk jaar beter te maken is niet behaald'

11 mei 2022 16:05

Dat het achter de schermen in Turijn al een aantal dagen allesbehalve vlekkeloos verloopt, wisten we al. Zo moesten verschillende artiesten vanwege technische problemen eerder richting Italië afreizen om het heft in eigen handen te nemen. Aran Bade (37) is ook aanwezig en blikt samen met ons terug op de eerste uitzending, want ook daar zijn de meningen over verdeeld.

“Het staat in de schaduw van vorig jaar”

Terwijl we in ons kikkerlandje nog regelmatig terugblikken op het grote songfestival-succes van vorig jaar in Rotterdam, lijkt het erop dat Italië op een andere manier de geschiedenisboeken ingaat. Naast alle chaos achter de schermen en de technische problemen die daarbij hoorden, zijn er ook heel wat fans ontevreden over de uitzending van gisteravond.

Kijkers lijken de eerste halve finale ietwat ouwbollig te vinden. Zo schrijft eentje op Twitter: 'Met elk tussenfilmpje geeft deze productie sterkere 1991-vibes en dat was een heel slecht songfestival.' Aran legt uit dat de Italiaanse roots hiermee te maken hebben. “Het is een retro-achtige editie, zowel qua podium als qua presentatie en dat is gewoon het Italiaanse temperament.”

Ook Aran kan het niet laten om de vergelijking met de Nederlandse editie te maken. “Ik vond het in Rotterdam echt geweldig, want we hadden een groot scherm waar we alles op konden projecteren. Nu is er technisch weinig mogelijk", legt hij uit. Ook de kijkers ergeren zich hieraan. Iemand schrijft: 'Ik vind dit oprecht heel slecht. Miljoenen in een productie pompen en geen functionerend podium neer kunnen zetten. Dit is geen technisch probleem, dit is een design flaw. Een behoorlijke ook. Eeuwig zonde.' 

Miniatuurvoorbeeld

Kijk ook:

Aran Bade vanuit Turijn: 'Nederland staat er echt goed voor'

“Je hoopt dat het songfestival elk jaar beter wordt en de toon wordt door het voorafgaande land gezet. Dat is Italië niet gelukt, vind ik. En daarin kunnen we onszelf wel een schouderklopje geven als Nederland", vertelt Aran vol trots. Wel brengt hij een nuance aan en legt hij uit dat Nederland vanwege corona ook een jaar extra de tijd had om het songfestival te organiseren. Ondanks dat houdt Aran voet bij stuk: “Het staat in de schaduw van vorig jaar. De norm om het songfestival elk jaar beter te maken is niet gehaald.”

Ook op Twitter wordt de mening van Aran gedeeld. 'Wat heeft Nederland het vorig jaar fantastisch goed gedaan met de organisatie. Dat werd vandaag toch wel erg duidelijk, want dit was echt een slechte show in alle opzichten!' schrijft een twitteraar over de uitzending van gisteren. 

Miniatuurvoorbeeld

Kijk ook:

Aran Bade over S10: 'Het is echt haar verhaal'

Volgens Aran spelen niet alleen de technische problemen een rol in de organisatie van het songfestival, maar ook het welbekende Italiaanse muziekfestival San Remo.Het is een soort songfestival hier in Italië en ik betrap de Italianen er een beetje op dat ze hier meer aandacht aan besteden.” De verslaggever kan er vooral van balen dat de Italianen relatief weinig energie hebben gestoken in het tonen van de Italiaanse cultuur tijdens het songfestival. “Dat is echt zonde, want je moet ook gewoon je land eren. Daar gaat het songfestival over.”

Optimistisch blijft hij in ieder geval zeker, want met de finale van aanstaande zaterdag op de planning kan hij hoopvol uitkijken naar een Italiaans spektakel. “Ik hoop dat we in de finale nog geweldige dingen gaan zien. Laura Pausini gaat in ieder geval een duet zingen met Mika, dus dat is supermooi.”

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!