Jan Smit en Cornald Maas Beeld © ANP

Cornald en Jan denken dat Oekraïne songfestival wint

14 mei 2022 07:30

De bookmakers weten het al maanden zeker: Oekraïne gaat het Eurovisie Songfestival winnen. Ook commentators Cornald Maas (59) en Jan Smit (36) gaan ervan uit dat Kalush Orchestra zaterdagnacht de bijbehorende bokaal in de lucht mag steken.

"Het is een bijzonder jaar want eigenlijk is het al bijna een gelopen race"

Volgens Jan kan Europa met een Oekraïense overwinning 'het mooiste signaal' afgeven. "Het is misschien niet het beste liedje, daar zullen we het allemaal over eens zijn. Maar het is ook absoluut geen slecht liedje", zegt hij tegen het ANP. "Het is catchy, goed gemaakt én authentiek. Dit nummer had zonder oorlog gewoon de top tien kunnen halen."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

De grootste kanshebbers van het Eurovisiesongfestival 2022

Het is wel jammer voor de competitie als Oekraïne wint, vinden Jan en Cornald. "Maar de situatie is nu eenmaal zoals hij is", stelt Jan vast. Hij wijst erop dat het wel voor verbroedering in Europa kan zorgen. "En uiteindelijk gaat het daar om bij het songfestival, zo is het ook ontstaan: om Europa te verbroederen. Jaren na dato zouden we nu weer kunnen verbroederen door met z'n allen Oekraïne aan te wijzen als winnaar. Dat zou toch het mooiste zijn."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Zó laat is S10 aan de beurt tijdens de finale van het songfestival

Cornald heeft lang gehoopt dat er nog een ander land zou opstaan dat mee kon dingen naar de winst. "Het is een bijzonder jaar want eigenlijk is het al bijna een gelopen race. Je hoopt toch altijd dat het een open competitie wordt. Heel misschien kan Groot-Brittannië nog iets. Dat zou leuk zijn. Van nul punten vorig jaar naar de winst."

Oud-deelnemer Stefania deelt haar top 3 voor Eurovisiesongfestival

07:25

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!