Eurovisiesongfestival Beeld © ANP

De grootste kanshebbers van het Eurovisiesongfestival 2022

14 mei 2022 12:55

Vanavond treden 25 landen aan in de grande finale van het songfestival. Al weken is Oekraïne door de oorlog met Rusland de torenhoge favoriet bij de bookmakers. Toch blijft er een kans dat een ander land er met de winst vandoor gaat. Aran Bade neemt alvast de hoogtepunten van de avond door.

Iets wat ik de afgelopen twee weken geleerd heb in Turijn is om geduld te hebben. En dat Italianen van drama houden. Zowel in het verkeer als in het maken van de grootste muziekshow op de televisie. Waar vorig jaar bij de organisatie in Rotterdam alles vlekkeloos verliep, gaat er hier van alles mis en zijn vooral de delegaties de dupe.

Er is ook een klein schandaaltje. Mensen die tickets hebben gekocht voor de jury-show gisteravond kregen geen optreden van Måneskin. De rockband liet de juryshow voor wat het was, waardoor een paar stand-ins op het podium kwamen en deden alsof ze heel goed waren.

Gooit Italië weer hoge ogen dit jaar, of gaat er een ander land met de winst vandoor? Dit zijn in mijn ogen de grootste kanshebbers vanavond. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Cornald en Jan denken dat Oekraïne songfestival wint

03 - Portugal - Maro - Saudade Saudade

Saudade is een typische Portugees woord. Het beschrijft een mengeling van gevoelens van verlies, gemis, afstand en liefde. De Portugezen weten hoe ze gevoelige en simpele liedjes moeten aanleveren en dit is zeker een mooie. Een heerlijke song die je doet verlangen naar een lange zomervakantie. Een prachtig lied dat thuishoort in deze finale.

07 - Noorwegen - Subwoolfer - Give That Wolf a Banana

Wie zitten er nou in die gele wolvenpakken? Wat doet TIX, de Noorse inzending van vorig jaar hier in Turijn? En zingen ze wel live op het podium? De Noorse inzending weet hoe ze de aandacht op zich moet vestigen en gaan met dit pakkende lied voor een top vijf-notering. Het zal mij niets verbazen als we na afloop horen dat het de broers van Ylvis zijn. Een catchy song en een typische gekke sonfestivalact. Someone give that wolf a banana!

09 - Italië - Mahmood & Blanco - Brividi 

De populaire zangers Mahmood en Blanco hebben chemie als ze samen 'Brividi' zingen. Het nummer lijkt een liefdeslied over twee jongens, maar is volgens de heren breder en gaat over een onbegrepen liefde en de angst om iets kwijt te raken. Een pareltje die op het podium extra schoonheid vindt. Ik vind Mahmood en Blanco het sterkst als het om de punten gaat. Italië kan zomaar weer winnen, maar ik vermoed dat bet een mooie plek in de top vijf wordt. 

10 - Spanje - Chanel - Slomo

Spanje doet na jaren weer mee voor de winst. Voor het laatst stond het land in 1995 in de top vijf. Dit jaar gaat Chanel hoog eindigen. De zangeres is superlenig en komt met Spaanse sexiness in de zon. Een waaier en vuurwerk maakt deze gelikte act helemaal af. Dit is Eurovisie. Dit scoort. Viva España! 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Zó laat is S10 aan de beurt tijdens de finale van het songfestival

11 - Nederland - S10 - De Diepte

De afgelopen weken volg ik S10 op haar avontuur hier in Turijn. Als 21-jarige heeft Stien een lieflijke uitstraling, maar ze is ook heel sterk en eerlijk. Zo staat ze ook op het podium. S10 is kwetsbaar en stoer tegelijk. Haar emotie is de sleutel van het lied 'De Diepte'. De Nederlandse taal is na Edsilia Rombley in 1998 met 'Hemel en Aarde' weer terug in de finale van het songfestival en wordt in alle schoonheid bezongen.

Tussen favorieten Spanje en Oekraïne is het gevaar dat Nederland wordt weggedrukt, maar daar is het lied 'De Diepte' te sterk voor. Een prachtige inzending. Ik hoop op een plaatsje in de top tien, dat verdient deze inzending. 

12 - Oekraïne - Kalush Orchestra - Stefania

Kalush Orchestra heeft met hun ode aan de moeders door de actualiteit en oorlog in hun land de sympathie van Europa. Niemand kan ontkennen dat het songfestival ook met politiek te maken heeft. Het nummer 'Stefania' hoort thuis in de top tien, maar is de kanshebber voor de overwinning. Een topper en potentiële winnaar.

20 - Zweden - Cornelia Jakobs - Hold Me Closer

Als er iemand veel tegenslag heeft gekend tijdens de repetities dan is het Cornelia Jakobs wel. De Zweedse zangeres schreeuwde bij de zoveelste fout zelf heel hard in haar microfoon. De frustratie moest er even uit. Niet gek, want de versie van haar nummer 'Hold Me Closer' tijdens de finale van Melodifestivalen is beter in beeld gebracht dan de versie hier in Turijn.

Het ijzersterke liefdeslied blijft ondanks schoonheidsfoutjes overeind en kan vanavond zelfs winnen. Op het eind gooit Cornelia er nog een extra hoge noot uit. Een prachtig lied waar Zweden voor de zoveelste keer mee kan winnen. 

22 - Verenigd Koninkrijk - Sam Ryder - Space Man

Sam Ryder komt uit voor Engeland en heeft niet alleen een positieve uitstraling, zijn stem is magistraal. Dit is een potentieel winnaar. Sam Ryder draagt het nummer 'Space Man' naar ongekende hoogten. Het lied pakt je vanaf de eerste seconde. Sam is megapopulair op TikTok met veel jonge fans en die kunnen massaal gaan stemmen. Het Verenigd Koninkrijk komt eindelijk weer eens in het linkerrijtje terecht. Sam zou zelfs dit jaar de winst kunnen pakken. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Stemmen maar: wie wordt de winnaar van het songfestival?

Oud-deelnemer Stefania deelt haar top 3 voor Eurovisiesongfestival

07:25

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!