Beeld © ANP

Festival Cannes beleeft na drie jaar weer 'gewone' editie

17 mei 2022 03:30

Het Filmfestival van Cannes gaat dinsdag van start. De 75e editie trapt dinsdagavond aan de Cote d'Azur af met de zombiekomedie 'Coupez!' van regisseur Michel Hazanavicius. De Fransman won twaalf jaar terug twee Oscars voor zijn woordeloze zwart-witkomedie 'The Artist', die ook in Cannes diverse prijzen won.

Het is voor het eerst sinds 2019 dat er een normale editie van Cannes plaatsvindt. Door de coronapandemie moest de editie van 2020 worden geschrapt. In juli 2021 vond er wel een festival plaats, maar er waren vanwege de coronacrisis veel minder evenementen en bezoekers dan normaal het geval was.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Russische delegaties geweigerd bij filmfestival van Cannes

In totaal strijden 21 films de komende twee weken om de prestigieuze Gouden Palm, de hoofdprijs van het festival. Opvallend is de sterke Belgische aanwezigheid in het hoofdprogramma. De jonge filmer Lukas Dhont, die vier jaar terug debuteerde met het transgenderdrama Girl, is geselecteerd voor de competitie met zijn coming of age-film Close.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Thekla Reuten draagt Nederlandse outfit op filmfestival Cannes

Regisseur Felix van Groeningen (The Broken Circle Breakdown) dingt mee voor de prijzen met zijn verfilming van het boek De acht bergen van Paolo Cognetti. En de broers Dardenne draaien voor de negende maal mee in competitie met de film Tori et Lokita. Zij wonnen tot nu toe twee maal de Gouden Palm. Het duo Adil & Bilall, dat eerder in Hollywood Bad Boys III maakte, presenteert buiten de competitie zijn nieuwste film Rebel.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Paul Verhoeven mogelijk in de prijzen tijdens Filmfestival Cannes

Er zijn dit jaar geen Nederlandse filmers opgenomen in de competitie. Een van de twee grote Hollywoodtitels die in première gaan in Cannes heeft wel een Nederland tintje. In de biografiefilm Elvis van regisseur Baz Luhrmann speelt Tom Hanks de hoofdrol van Colonel Parker, de van oorsprong Nederlandse manager van Elvis Presley. Ook Tom Cruise zal Cannes aandoen, voor de première van zijn langverwachte vervolg op megahit Top Gun uit 1986.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!