Yvonne Coldeweijer Royce de Vries Beeld © ANP

Royce de Vries waarschuwt Yvonne Coldeweijer: 'Voorzichtig zijn'

23 mei 2022 13:07

Yvonne Coldeweijer (35) heeft geluk dat de video waarop BNR-presentatrice Talitha Muusse (30) zogenaamd cocaïne snuift vooropgezet was. Royce de Vries (33) legt als advocaat gespecialiseerd in media- en entertainmentrecht uit dat het delen van de video flinke juridische gevolgen voor de juice-koningin had kunnen hebben.

"Iemand beschuldigen van drugsgebruik is zeer ernstig", aldus Royce de Vries. "Dan wordt als medium van je verwacht dat je veel beter onderzoek doet dan wanneer je een minder ernstige beschuldiging doet, bijvoorbeeld dat iemand door een rood licht loopt. Je moet goed nagaan of er geen grap in het spel is, of het een deepfake is. Je kan niet alleen maar van een filmpje uitgaan."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Talitha Muusse en BNR lokken Yvonne Coldeweijer in de val

De video van Talitha, waarin gesuggereerd wordt dat ze drugs gebruikte tijdens een feestje van BNR, was in scène gezet door de presentatrice en commerciële radiozender. Die laatste stuurde de video vervolgens anoniem naar Yvonne, die het roddelkanaal Life of Yvonne runt. Met hun actie wilden ze laten zien hoe juicekanalen zoals Life of Yvonne te werk gaan, stelde de radiozender.

"Nu is er sprake van opzet, maar stel dat iemand ten onrechte wordt beschuldigd in een filmpje, dan is het onrechtmatig", vervolgt Royce. De gedupeerde, in dit geval zou dat Talitha zijn geweest, kan dan een schadevergoeding vragen, zelfs als ze wel echt cocaïne had gebruikt op de video. "Het is een hele vergaande inbreuk op de privacy van iemand om zo'n video te delen. Soms wordt er bij bekende Nederlanders een uitzondering gemaakt. Dan zegt de rechter: dit moet je dulden, omdat je een publiek figuur bent."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Yvonne reageert op in scène gezet filmpje: 'Rechtmatig gehandeld'

Yvonne deed wel navraag bij Talitha, maar deelde de video ondanks de ontkenning van de presentatrice een dag later toch met de volgers in haar betaalde Telegramgroep. "Dan moet je als medium dus echt nagaan: is er een andere betrouwbare bron die dit kan bevestigen? Voor alle media geldt dat je altijd dingen moet checken en nooit zomaar iets online mag gooien", benadrukt Royce. Volgens Yvonne is ze misleid en wilden BNR en Talitha "bewijzen dat ik niet integer ben".

Omdat er sprake is van opzet vanuit BNR, zullen er geen juridische acties volgen. "Daar komt Yvonne goed mee weg, want je moet bij dit soort beschuldigingen heel voorzichtig zijn", zegt Royce.

Steenwijk: 'Yvonne is een clown, meer niet'

03:50

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!