Talitha Muusse en Yvonne Coldeweijer Beeld © ANP

Missie nepvideo van snuivende Talitha Muusse 'geslaagd'

23 mei 2022 15:39

We moeten de discussie voeren over de werkwijze van juicekanalen, stelt BNR-hoofdredacteur Mireille van Ark (44). De radiozender stuurde anoniem een video naar Life of Yvonne, het juicekanaal van Yvonne Coldeweijer (35), waarin gesuggereerd wordt dat presentatrice Talitha Muusse (30) drugs gebruikt. Yvonne nam de video over, 'zonder veel journalistiek werk' in de tip te steken, meent Mireille.

"De discussie wordt volop gevoerd. Dat is goed"

"Zij vindt misschien veel, wij vinden het weinig. Het is denk ik goed om daar een discussie over te voeren." Het doel van dit experiment is dan ook geweest om 'de discussie over het grijze gebied aan te zwengelen'. Dat lijkt te zijn gelukt, stelt de hoofdredacteur. "De discussie wordt volop gevoerd. Dat is goed."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Talitha Muusse en BNR lokken Yvonne Coldeweijer in de val

Yvonne deed voor zij de video plaatste navraag bij Talitha, maar deelde de video ondanks de ontkenning van de presentatrice toch met de volgers in haar betaalde Telegramgroep. "Misschien zegt zij, ik heb er werk ingestoken want ik heb het gecheckt. Maar Taalitha heeft ontkend." Daarnaast is de video gestuurd met een nepaccount, zonder volgers. "Dat doet bij de meeste journalisten wel een belletje rinkelen."

De vlogger verdient veel geld met het account, stelt Mireille verder. Yvonne heeft zo'n 3000 betalende volgers, die tien euro per maand betalen. "Het is niet een hobby, maar een serieuze industrie. Wanneer het een serieuze industrie is, dan moet je het serieus behandelen en moet je discussies hebben."

Daarbij denkt Mireille aan vragen als 'wat is nodig om informatie te publiceren?' en 'hoe bescherm je bekende figuren?'. "Stel dat het filmpje waar is. Dan kan het iemands leven en carrière beschadigen. Het is niet een grapje."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Yvonne reageert op in scène gezet filmpje: 'Rechtmatig gehandeld'

Volgens de vlogger zelf is ze misleid en heeft ze 'integer' gehandeld. "Ik hoef niet te bewijzen dat iets 100 procent zeker waar is", stelt ze. "Ik moet laten zien dat het aannemelijk is. Als jij in een video stiekem bij de wastafel aan een sleutel snuift, acht ik het aannemelijk dat je daar coke gebruikt. Dat is toch logisch?"

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!