Ellen DeGeneres Beeld © Getty Images

Hoe ging Ellen DeGeneres van geliefde talkshowhost naar pestkop?

28 mei 2022 11:02

Na 19 jaar is er een einde gekomen aan de dagelijkse talkshow van Ellen DeGeneres (64). Vorig jaar werd bekend dat 'The Ellen DeGeneres Show' na bijna twee decennia zou gaan stoppen. Ellen wilde iets anders gaan doen, omdat ze bij het maken van haar show niet meer werd uitgedaagd. Die mededeling kwam na een periode waarin de presentatrice onder vuur lag nadat een aantal (ex-)medewerkers uit de school was geklapt over een nare sfeer achter de schermen.

Het programma van Ellen was sinds 2003 te zien op de Amerikaanse televisie. In totaal heeft de presentatrice 19 seizoenen, bestaande uit meer dan 3200 afleveringen, gepresenteerd. Op 26 mei was de laatste aflevering van The Ellen DeGeneres Show te zien, waarin onder anderen voormalig first lady Michelle Obama te gast was. Maar hoe heeft het zover kunnen komen?

In de zomer van 2020 klapte een aantal (oud-)werknemers uit de school over de ongezonde sfeer op de werkvloer van het programma. BuzzFeed publiceerde een verhaal waarin één huidige en tien voormalige werknemers beschreven hoe het eraan toeging bij de productie van de talkshow. Sommigen vertelden dat ze berispt of ontslagen waren nadat ze zich ziek hadden gemeld of op een werkdag de begrafenis van een familielid hadden bijgewoond. Pesten zou een probleem zijn op de werkvloer, net als racisme en intimidatie door het hogere management. Het resulteerde in een maandenlange publieke boycot van Ellen, die meerdere malen publiekelijk haar excuses aanbood en beterschap beloofde als baas van het bedrijf. Er werden uiteindelijk drie eindredacteuren ontslagen. Zij zouden grotendeels verantwoordelijk zijn geweest voor de 'giftige cultuur' op de werkvloer. Maar daarnaast werd Ellen zelf óók bestempeld als 'gemeen'. Zo zou ze haar personeel bijvoorbeeld geen kauwgom laten kauwen, omdat ze een 'gevoelige neus' zou hebben. Ook zou niemand oogcontact met haar mogen maken.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Ellen DeGeneres heeft laatste uitzending talkshow achter de rug

Ook 'onze' Nikkie de Jager sprak zich eerder al negatief uit over de talkshowhost. Zij was te gast om te praten over haar coming-out als transgender. Het gesprek leek gezellig op camera, maar achter de schermen was het een stuk minder leuk, vertelde ze in De Wereld Draait Door. "Ik werd niet even persoonlijk begroet, zoals dat bij Nederlandse talkshows wel het geval is", aldus Nikkie. "Het was best wel afstandelijk en kil allemaal, dat had ik niet verwacht."

Daarna ging de beerput open en begonnen steeds meer sterren en ex-collega's het gedrag van Ellen te bekritiseren en werd de show een tijd geboycot. Toch waren er ook genoeg celebs die voor Ellen bleven opkomen, zoals Kevin Hart, Katy Perry, Ashton Kutcher en Jay Leno. Ellen was in de jaren negentig meerdere malen te gast in Jay's Tonight Show en toen ze eenmaal haar eigen programma kreeg, nodigde ze op haar beurt Jay een aantal keer uit. Op sociale media werd echter met een scherpe blik gekeken naar de steunbetuigingen van bekendheden richting Ellen. Veel volgers denken dat de presentatrice altijd aardig is geweest voor haar beroemde gasten, maar met een heel ander bijltje hakte als het om haar werknemers ging.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Ellen DeGeneres deelt personeelbonus uit van 2 miljoen dollar

Hoewel Ellen blijft volhouden dat ze drie jaar geleden al besloot dit jaar te stoppen, heeft entertainmentdeskundige Eric de Munck zo zijn bedenkingen. In RTL Boulevard zei hij er eerder dit over: "Ze claimt dat ze het al drie jaar geleden besloten heeft en dat ze nog één contract wilde uitdienen, dat moment is nu aangebroken. Maar 19 seizoenen... ik vind dat een heel raar getal. Ga dan in elk geval door tot de 20." Ook gaf hij aan dat het voor haar imago goed is dat ze nu stopt.

'Goed voor imago Ellen Degeneres dat ze na dit seizoen stopt'

02:40
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Ellen DeGeneres opent opvang voor gorilla's in Rwanda

Eind april nam Ellen al afscheid van haar show in een emotionele post op Instagram. 'Toen we met de show begonnen in 2003 waren er nog geen iPhones. Waren er nog geen sociale media. Waren huwelijken tussen dezelfde sekses nog niet toegestaan. We hebben de wereld zien veranderen, soms ten goede maar soms ook niet. Maar wat er ook gebeurde, het was altijd mijn doel om een show neer te zetten waarin we allemaal konden samenkomen en een uur met elkaar konden lachen', deelde ze toen met haar fans. 'Om uitgenodigd te mogen worden in jullie levens is het grootste privilege geweest dat ik heb gekend en het heeft me veel plezier gebracht.'

Kelly Clarkson neemt het tijdslot van de talkshow over. Vanaf volgend jaar is The Kelly Clarkson Show elke middag om 15.00 uur bij NBC te zien. Het programma loopt in elk geval tot en met 2023. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Ellen DeGeneres ziet ook spelletjesshow ten einde komen

Niet alleen de talkshow komt dit jaar ten einde, het doek is ook gevallen voor haar spelletjesprogramma Ellen's Game of Games. Zender NBC bevestigde afgelopen januari dat de show niet zal terugkeren voor een vijfde seizoen. Na het schandaal kelderden de kijkcijfers van het gezinsvriendelijke Ellen's Game of Games. De show kwam voort uit The Ellen DeGeneres Show, daarin deed de presentatrice vaak spelletjes met gasten of mensen uit het publiek. 

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!