Joshua Nolet Beeld © ANP

Joshua Nolet over depressie: 'Flirt met uit het leven stappen'

27 mei 2022 16:25

Sinds hij in maart van dit jaar vader werd van dochtertje Coco, is Joshua Nolet (34) helemaal in de wolken. Toch ging het niet zo lang geleden nog helemaal niet zo goed met hem. In een interview met 'Men’s Health' vertelt de Chef’Special-voorman openhartig over de zware tijd die hij doormaakte tijdens de coronacrisis en zijn terugkerende winterdepressies.

"De stilte was voor mij te confronterend, dus ging ik mezelf verdoven"

Joshua vertelt dat hij ongeveer tien maanden ontzettend destructief is geweest. Dit had alles te maken met de coronapandemie en het feit dat alle optredens van Chef’Special ineens niet meer doorgingen. "Er waren geen prikkels meer, alles viel weg - de hele festivalzomer, alle shows. Er was nog geen Coco. Ik dacht: waarom zou ik voor mezelf zorgen? Ik hoefde niet op het podium te staan. Ik hoefde mezelf niet te presenteren. Ik had nieuwe prikkels nodig. Die heb ik toen in de verkeerde dingen gezocht. Dingen die je normaal op een feestje doet - drank en drugs."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Joshua Nolet voelt zich 'compleet' door komst dochter

De zanger vertelt dat hij normaal gesproken een ‘gezonde, recreatieve verhouding’ met drugs heeft, maar dat dit ineens veranderde. "Dat sloop erin. Als het te stil wordt, dan ga ik de pijn voelen die eronder zit. Ik heb daar altijd met een boog omheen kunnen werken. Ik was altijd bezig met de band, relaties of vrouwen. Ik had altijd iets waarin ik mezelf kon verliezen als afleiding. De stilte was voor mij te confronterend, dus ging ik mezelf verdoven."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Bandleden Joshua Nolet keken bewust niet naar Wie is de Mol?

Gelukkig had hij mensen om zich heen die hem hielpen. "Ik ben heel blij dat er mensen om me heen waren die zeiden: je gaat te ver", vertelt Joshua. "Dat is een van mijn weinige skills: het lukt me altijd een groep mensen om me heen te verzamelen die me omhoogtrekt en inspireert. Die mensen hebben me op dat moment ook geholpen, met m’n vriendinnetje, Caroline, voorop."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Joshua Nolet barst in tranen uit op podium na geboorte dochter

Volgens Joshua is dit ook één van de redenen dat hij destijds wist dat Caroline de ware voor hem was. “Zij is de eerste die om kon gaan met mijn winterdepressie. Zij rende niet weg, probeerde me niet te fiksen. Ze was er gewoon. Ik wist: ik mag bij jou depressief zijn en jij neemt het niet persoonlijk. Ze is mijn rock. Ik ben haar zo, zo dankbaar."

De zanger heeft de afgelopen zeven winters te maken gehad met neerslachtigheid, ook wel een winterdepressie genoemd. "Tijdens die depressies zijn er momenten waarop ik écht niet meer wil. Ik kom niet meer uit m'n bed en flirt met uit het leven stappen. Overal hangt een donkere deken overheen en ik kan niet meer aan mezelf uitleggen waarom ik dit blijf doen. Ik heb dan het gevoel dat ik niets meer toe te voegen heb."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Joshua Nolet voor het eerst vader geworden: 'Welkom thuis, Coco'

Denk je aan zelfmoord? Praat erover. Bel 0800-0113 of chat via 113.nl.

Inmiddels zit hij aan de antidepressiva, iets wat hem heel erg goed heeft geholpen. "Het neemt niet alleen de donkere deken weg", legt Joshua uit, "maar helpt me ook bij mijn bijna manische momenten in de zomer. Dan zit ik juist heel hoog in m'n energie, heb ik het gevoel dat ik onoverwinnelijk ben en ga ik maar door. Ik slaap dan soms dagen niet, echt alsof ik high ben. Het haalt die overdreven pieken ook weg."

Joshua Nolet schittert halfnaakt op Men's Health-cover

00:16

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!