Kevin Spacey Beeld © ANP

Britse autoriteit dreigt met uitleveringsverzoek Kevin Spacey

29 mei 2022 17:56

De Britse autoriteiten gaan een formeel verzoek om uitlevering van Kevin Spacey (62) aan de VS doen als de acteur zelf niet vrijwillig naar het Verenigd Koninkrijk komt vanwege zijn rechtszaak. Dat meldt 'The Guardian' zondag op gezag van bronnen bij de autoriteiten. De VS zou dan de acteur moeten aanhouden om hem uit te leveren.

Kevin werd eerder deze week in Groot-Brittannië aangeklaagd voor vier gevallen van aanranding bij drie mannen. Formeel moet de acteur zich in het Verenigd Koninkrijk melden om de aanklacht in behandeling te nemen.

In een van die gevallen gaat het om het 'zonder toestemming aanzetten' tot penetratie. Maar justitie maakt niet duidelijk bij wie of door wie. Het gaat om incidenten tussen maart 2005 en april 2013, die zich deels zouden hebben afgespeeld in de wijk in Londen waar het Old Vic-theater is gevestigd. Daar was Kevin destijds artistiek directeur.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Kevin Spacey krijgt steun van filmproducent: 'Fans wachten'

De tweevoudige Oscar-winnaar, bekend van de films Usual Suspects, LA Confidential en Se7en, was in 2017 al door meerdere mannen beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. De zaak zorgde ervoor dat de acteur kort daarna moest vertrekken uit de populaire Netflix-serie House Of Cards, waarin hij de hoofdrol van president Frank Underwood speelde. Meerdere zaken werden geschikt en geseponeerd, maar er bleef wel een onderzoek naar de acteur lopen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Kevin Spacey aangeklaagd voor aanranding van drie mannen

Als Kevin zich meldt voor de rechtszaak, betekent dat niet automatisch dat de acteur maanden of zelfs jaren in het VK hoeft te blijven. De rechter kan hem gedurende de zaak toestemming geven om weer terug te reizen naar de VS, mits hij belooft dat hij terugkomt als de rechter daarom vraagt. Deze regeling hangt af van de rechtbank.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Kevin Spacey moet miljoenen betalen na seksueel wangedrag

Kevin heeft alle aantijgingen altijd ontkend. In augustus werd bekend dat hij weer aan het werk ging. Kevin kreeg een rol te pakken in de films Peter Five Eight en in de Italiaanse film L'uomo che disegnò Dio. De films zouden volgens de planning dit jaar uitkomen. De laatste filmrol van de acteur was in Billionaire Boys Club uit 2018. De film werd slecht ontvangen.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!