The Tinder Swindler Beeld © Netflix

Zweeds slachtoffer Tinder Swindler eist geld terug van ING

13 juni 2022 18:29

Eén van de slachtoffers van de 'Tinder Swindler' heeft maandag bij de rechtbank in Amsterdam een schadevergoeding van 32.000 euro geëist van ING. De Zweedse Pernilla Sjöholm vindt dat de bank zijn zorgplicht niet is nagekomen toen zij in november 2018 overboekingen deed aan een ING-rekeninghouder, naar later bleek een katvanger.

"ING vindt het bijzonder triest en naar voor iedereen die met deze vorm van fraude te maken heeft"

Pernilla en anderen raakten grote sommen geld kwijt aan Simon Leviev, de oplichter wiens praktijken wereldwijd bekend zijn geworden dankzij de Netflix-documentaire The Tinder Swindler. De Zweedse vrouw vindt dat ING haar had moeten waarschuwen, omdat de vrouwelijke katvanger naar wie ze 38.000 euro overboekte al in beeld was bij de afdeling fraudebestrijding van de bank. ING vindt dat de bank niets te verwijten valt.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Tinder Swindler: 'Grootste lol met Lil Kleine op Ibiza'

"Gerechtigheid en de waarheid", antwoordde Pernilla, die zelf ook in de Netflix-documentaire te zien is, op de vraag van de rechter wat ze met de civiele rechtszaak tegen de bank hoopt te bereiken. Naast de financiële schade van de misleiding is de mentale schade ervan groot, vertelde ze. Ze zegt de juridische procedure niet alleen voor zichzelf te voeren, maar ook voor andere slachtoffers van datingfraude.

"U bent misleid, dat gevoel heeft iedereen", zei de rechter begripvol. En ook de bank noemde de situatie  bijzonder vervelend. "ING vindt het bijzonder triest en naar voor iedereen die met deze vorm van fraude te maken heeft. De Netflix-documentaire maakt dat op sprekende wijze duidelijk", aldus de advocaat van ING. Pernilla kreeg in de rechtszaal steun van Ayleen Charlotte, het Nederlandse slachtoffer van de oplichter, wiens echte naam Shimon Hayut is. Zij voert in hoger beroep een rechtszaak tegen ING.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Nederlandse Tinder Swindler-Ayleen deelt nieuwe details over Simon

Pernilla meent dat toen zij nog in het duister tastte over de datingfraude, ING al wist dat er een oplichter actief was. Als internationaal bedrijf 'beschikte ING over meer dan voldoende puzzelstukjes', aldus haar advocaten. De bank zou moeten hebben geweten dat de rekening onderdeel was van de fraude. ING ontkent dit, omdat de rekeninghoudster alleen in beeld was als potentieel slachtoffer en niet als handlanger van een oplichter. Er was geen reden om de activiteiten op haar rekening uitvoerig te volgen, aldus de bank.

Slachtoffers Tinder Swindler voor Nederlandse rechter: 'Emotioneel slopend'

05:18
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Spaanse rechtbank vaardigt arrestatiebevel uit tegen Tinder Swindler

ING vindt dat de Zweedse Handelsbanken in eerste instantie het slachtoffer had moeten waarschuwen. Bovendien waren de overgeboekte bedragen hele normale transacties en vielen ze niet op, omdat er duizenden per dag van zijn.

Het is nog niet bekend of en wanneer de rechtbank uitspraak doet. ING zegde aan het eind van de zitting toe een eventuele schikking met Pernilla te willen heroverwegen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Fan van Tinder Swindler? Dan ga je déze series ook leuk vinden

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!