Rowan en Louisa Beeld © TLC
Tim van Rodijnen
Tim van Rodijnen

Online redacteur RTL Boulevard

'Ontroerend en verhelderend: die nuchtere en hilarische Louisa en Rowan in 't Gooi'

26 juni 2022 10:01

Journalist Tim van Rodijnen (26) leest en schrijft over de Nederlandse televisie- en entertainmentwereld. In zijn tweewekelijkse column pent hij neer wat hem hierin opvalt, verbaast of ontroert.

"De liefde die zij en Rowan voor hun kind hebben spat in ieder geval in alle kleuren van de regenboog van het scherm"

Eerlijk, normaal gesproken ben ik geen trouwe kijker van de programma's van Louisa Janssen en Rowan van de Bovenkamp, beter bekend als Lo en Ro. Misschien is dat ook meteen de reden dat ik door hun nieuwe programma Louisa & Rowan: op z'n Gooisch zéér aangenaam verrast ben over het meest bekende transgenderkoppel van ons land. Want wat zijn ze leuk in deze show op discovery+.

Met geestige humor, maar vooral met gepaste nuchterheid, manoeuvreren Louisa, Rowan zich door het Gooi. Louisa is natuurlijk het evenbeeld van wat men 'ordinair' en misschien zelfs plat noemt, maar tegelijkertijd is ze ook weer zo heerlijk nuchter qua opvattingen. Ze houdt van poespas, maar is zelf geen poespas. Althans, in dit programma is ze dat niet. En dat maakt haar in mijn ogen charmanter dan ooit.

Het is mooi om te zien hoe Louisa oprecht stijl achterover slaat als ze een badpak, met bijbehorende broek en blouse, kopen en vervolgens 700 euro moet betalen. Of een kaars voor bijna 200 euro. Iedere keer voorziet Louisa 'de kouwe kak' in het Gooi van nogal lomp commentaar. En dat laat steeds weer zien hoe gewoon ze eigenlijk is. Want eerlijk, wie zou er niet schrikken van zo'n rekening?

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

'Toen Michiel in KzK een traan liet om zijn boeken, schoot ik juist in de lach'

Voor het programma zijn er wat semi-bekende Gooische vriendinnen ingehuurd. De vriendschap tussen hen en Louisa, Rowan en hun nichtje Johanna zal vast niet langer duren dan dat deze serie afleveringen telt. Toch is het heerlijk om te zien hoe nuchter Lo, Ro en Jo zijn in vergelijking met hun Gooische 'vriendinnen'. Waar zij moeiteloos een au-pair en schoonmaakster inhuren om hun rotklusjes te doen, wordt Louisa daar juist ongemakkelijk van. 

Wanneer een vrouw langskomt om de Gooische villa van Louisa en Rowan schoon te maken, voelt ze zich direct opgelaten. "Wij doen altijd alles zelf", zegt ze. Dat siert haar in mijn ogen enorm, de wijze waarop ze ook zeker wil weten dat de schoonmaakster zich op haar gemak voelt. Louisa sommeerde de vrouw om een kopje koffie te drinken in de zon en even pauze te nemen. Ik denk dat de beste dame dat nog niet veel vaker mee heeft gemaakt. We kennen Louisa als iemand die geen moeite heeft om overal haar ongezouten mening over te geven, maar nu is ze zachtaardiger dan ooit. Dat, in combinatie met haar hysterische humor, zorgt dat ze bijzonder likeable is.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

'Na de finale van De Verraders ben ik wel klaar met Stefano en z'n typetje'

Af en toe vliegt de diva nog wel uit de bocht met een lompe, vaak seksueel getinte grap, en dan ook nog in het bijzijn van haar jonge zoontje Mikai. Dan denk ik soms wel: 'Meid, misschien niet doen.' Maar goed, dat moet ze ook helemaal lekker zelf weten. De liefde die zij en Rowan voor hun kind hebben spat in ieder geval in alle kleuren van de regenboog van het scherm. Want ook de kleine vent geniet met volle teugen van het luxe leven in het rijkste reservaat van Nederland. Of het nou een ritje in een gigantisch dikke patserbak ter waarde van drie ton is of een kinderfeestje in Spider-Man-thema, dat minstens 10.000 euro kost, alles tovert een lach op zijn gezicht.

Het is helder in deze serie; je kan het meisje wel uit het woonwagenkamp halen, maar het woonwagenkamp nooit uit het meisje. En juist die tikkie ordinaire humor komt heel goed tot zijn recht in de ietwat pretentieuze omgeving die het Gooi toch is, of in ieder geval lijkt te zijn. Samen met de dankbaarheid en nuchterheid die Louisa en Rowan uitstralen, zorgt het ervoor dat het programma bijzonder lekker wegkijkt.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

'Samantha had Yvonne uit eigen belang niet aan moeten klagen'

Als Louisa straks weer op het woonwagenkamp is, zou ik misschien wel overwegen om de kleding uit het Gooi mee te nemen om die stijl wat vaker te gaan dragen. Sommige outfits staan haar namelijk prachtig. En ja, dat badpak van 700 euro zou ik zelf ook houden als ik haar was. Ook al merkt Louisa het verschil niet, of dat lapje stof nou 700 of 10 euro kost. Rijk zijn Lo en Ro namelijk allang, want voor hen is rijkdom het hebben van hun zoon Mikai. De zooi die hij af en toe ongetwijfeld maakt, ruimt ze het liefst zelf op. Louisa is namelijk au-pair, schoonmaakster, entertainer en bovenal moeder in één. Daar kunnen ze in het Gooi nog een hoop van leren.

Tim van Rodijnen

Online redacteur RTL Boulevard

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!