Beeld © ANP

AD betreurt het rechtstreeks uitzenden van strafzaak: 'Nooit mogen gebeuren'

28 juni 2022 13:42

Rennie Rijpma, de hoofdredacteur van het 'AD', betreurt dat ze beelden van de strafzaak Marengo dinsdag rechtstreeks hebben uitgezonden via het internet. Volgens Rennie had dit 'natuurlijk nooit mogen gebeuren'. De voorzitter van de rechtbank liet eerder nog weten dat het 'AD' de beelden 'volstrekt in strijd met de gemaakte afspraken' heeft uitgezonden.

"Het spijt me dat dit heeft kunnen gebeuren"

Camera's zijn wel toegestaan in de rechtbank, maar het gebruik van beelden is gebonden aan strikte regels. In de beelden die het AD uitzond werden alle verdachten met naam en toenaam genoemd. In de afspraken met de rechtbank staat dat 'geluidsfragmenten waarin namen voorkomen dienen te worden aangepast door bijvoorbeeld de namen te wissen of te vervangen door een geluidssignaal.'

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

OM eist meerdere keren levenslang tegen bende Taghi

Het AD heeft 'korte tijd' beelden van de rechtszaak uitgezonden op AD.nl, zo meldt Rennie. Dat kwam 'door een miscommunicatie.'. "Toen de menselijke fout duidelijk werd hebben we de beelden onmiddellijk stopgezet en verwijderd. Het spijt me dat dit heeft kunnen gebeuren."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

AD zendt tegen de regels in beelden proces Marengo uit

Omdat het AD de beelden tegen de regels in heeft uitgezonden, is het medium nu uitgesloten voor de rest van de dag, meldde de rechtbankvoorzitter. Mogelijk volgen er nog meer consequenties. "Dat moet het bestuur van de rechtbank bekijken", zei de voorzitter. De NOS filmt dinsdag en deelt deze beelden met andere media.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

OM komt met strafeis tegen criminele organisatie Taghi

Dinsdag worden de strafeisen geformuleerd tegen zestien verdachten in het omvangrijke liquidatieproces, van wie Ridouan Taghi de hoofdverdachte is.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!