Linda Hakeboom Beeld © ANP

Linda Hakeboom is schaamte voorbij sinds diagnose borstkanker: 'Je wil gewoon overleven'

13 juli 2022 08:01

Linda Hakeboom (36) heeft veel minder last van schaamte sinds ze in 2020 de diagnose borstkanker kreeg. Dat vertelt de documentairemaakster in de podcast 'Darmstad FM'. "De hele diagnose maakt de schaamte al wat kleiner, want schamen boeit niet. Je wil gewoon overleven", legt Linda uit.

"Dat had ik voor deze diagnose niet gedacht, dat ik ooit zoveel van mezelf zou laten zien"

Linda kwam tot het inzicht dat de drang om overleven veel belangrijker is 'dan al die rotdingetjes' waar ze zich wel eens voor schaamde. "Dan kun je je schamen voor van alles, maar dat boeit helemaal niet", gaat ze door.

Net na haar diagnose besloot Linda om met Nederland haar 'avontuur' in het ziekenhuis te delen. "Het is best wel naakt om dat te laten zien." Het eerste dat Linda online deelde is dat andere vrouwen zo snel mogelijk naar de dokter moeten gaan als ze een knobbeltje bij de borst hebben. "Toen vertelde ik dat al en toen ben ik er eigenlijk een beetje ingerold om te blijven vertellen."

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Linda Hakeboom ontmoet Meneer Mandje op liefdestripje

Zelf maakt Linda uiteraard documentaires en haar vriend is regisseur. "Vanuit onze tenen kwam gewoon: volgens mij moeten we dit verhaal gewoon vertellen. We hebben er wel goed over nagedacht, om zo veel van ons privé bloot te geven", aldus Linda.

Na de diagnose schaamde Linda zich niet voor hoe haar lichaam bijvoorbeeld veranderde. "Of om mezelf te laten zien met een kale kop, of aan infusen, of misselijk op de bank. Dat had ik voor deze diagnose niet gedacht, dat ik ooit zoveel van mezelf zou laten zien", legt ze uit.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Linda Hakeboom filmt documentaire over songfestivalavontuur S10

Op een gekke manier voelt Linda zich ook wel 'een beetje bevrijd' van schaamte. "Heel vaak denk ik: waar maak je je druk om? Het kan zomaar over zijn."

Voordat Linda ziek werd, schaamde ze zich wel eens voor haar uiterlijk. "Omdat ik op televisie kom. Nu denk ik echt: doe even normaal. Het maakt me niet meer uit."

Linda Hakeboom over periode na kanker: 'Moet opnieuw leren leven'

02:54

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!