Beeld © ANP

Dader neersteken Salman Rushdie verdacht van poging tot doodslag

13 augustus 2022 18:11

De 24-jarige Hadi Matar wordt verdacht van mishandeling en poging tot doodslag voor het neersteken van schrijver Salman Rushdie (75). "Hij is gisteravond aangeklaagd op basis van deze verdenkingen en zonder borgtocht in voorlopige hechtenis genomen", zo meldt het Openbaar Ministerie van Chautauqua.

In die plaats in het westen van de staat New York werd Salman vrijdag tijdens een lezing neergestoken. Salman liep meerdere verwondingen op en ligt in het ziekenhuis aan de beademing. Hadi werd vlak na het steekincident aangehouden.

De verdachte wordt officieel aangeklaagd voor 'poging tot tweedegraads moord', hetgeen inhoudt dat hij volgens het OM bewust iemand wilde doden, maar zonder voorbedachten rade. In Nederland zou dat neerkomen op poging tot doodslag.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Salman Rushdie aan de beademing en verliest mogelijk oog

Over het motief van de dader is nog niets duidelijk. De politie en het OM doen daar verder onderzoek naar. Op basis van de uitkomsten daarvan kunnen de aanklachten eventueel worden verzwaard.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Neergestoken Salman Rushdie per helikopter afgevoerd

Vermoed wordt dat de aanval iets te maken heeft met het doodvonnis ('fatwa') dat eind jaren tachtig door de Iraanse ayatollah Khomeini over Salman is uitgesproken na verschijning van zijn boek 'De duivelsverzen'. Het werk wordt door veel moslims als godslasterlijk gezien. Volgens bronnen binnen het politieonderzoek heeft de verdachte zich eerder positief uitgelaten over sjiitisch extremisme.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Schrijver Salman Rushdie neergestoken in New York

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!