Beeld © ANP

Johan Derksen vindt kaarsenrel nog altijd 'storm in glas water'

15 augustus 2022 06:00

Johan Derksen (73) is vanaf maandag dagelijks te horen op Radio Veronica. De voetbalkenner gaat er in het programma Muziek voor Volwassenen elke avond een uur lang muziek draaien 'die je normaal niet hoort'. Een verademing, vindt hij, want van het huidige aanbod op de landelijke radio heeft Johan bepaald geen hoge pet op, vertelt hij in gesprek met het ANP.

"Alle radioshows hebben hetzelfde format met lachen en leuk doen"

"Alle radioshows hebben hetzelfde format met lachen en leuk doen. Die mensen voeren allemaal een one-man-show op. Het zijn cabaretiers die zinloze gesprekken voeren met Miep uit Meppel. Ze doen er alles aan om de show te stelen en muziek is slechts een niet-relevante omlijsting daarvan", stelt De Snor. "In dat kader ben ik wel uniek, want bij mij draait het om de muziek. Muziek is de hoofdzaak en ik ben maar een figurant."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Johan Derksen geen fan van John de Bever-hit: 'Rillingen over m'n rug'

Bij de aankondiging van zijn programma liet Johan al weten dat er 'een mix van blues, americana, soul, country, gospel en rock' in te horen is. Vooral geen populaire muziek van nu, zegt hij. "Het is namelijk niet zo dat hitmuziek leuk is om aan te horen. Je krijgt de hele dag die bullshit over je heen, terwijl er elke dag fantastische albums worden gemaakt. Maar die hoor je nooit", zegt Johan, die kennelijk toch af en toe de radio aan zet. "Ja, ik luister weleens. Maar de koude rillingen lopen me dan over de rug. Radio in Nederland is het feest van de wansmaak."

Dat er ook in Nederland markt is voor dat andere geluid, heeft Johan in de afgelopen jaren al wel laten zien vindt hij. "Ik heb talloze theatershows gemaakt over deze muziek, allemaal uitverkocht, en het radioprogramma dat ik jarenlang maakte bij Rijnmond werd goed beluisterd", somt hij op. Het verbaast hem dat die muziek geen gehoor vindt op de Nederlandse radio. "Nederland bestaat voor de helft uit oudere jongeren. Mensen die zijn opgegroeid met The Beatles en The Stones. Die groep wordt nu door de grote radiostations vergeten. Ze spelen geen rol meer, terwijl het de grootste doelgroep van Nederland is."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Johan Derksen vindt Paul de Leeuw flauw: 'Vertrek Vandaag Inside was onze keuze'

Eerder dit jaar raakte Johan het voornoemde programma op Rijnmond kwijt. Dat gebeurde na de rel die ontstond nadat hij in het tv-programma Vandaag Inside het inmiddels bekende 'kaarsenverhaal' vertelde. Rijnmond, maar ook enkele andere regionale zenders die de show uitzonden, zegden per direct de samenwerking op. "Ik heb het altijd een storm in een glas water gevonden en dat vind ik nog steeds", blikt Johan terug. Behoefte het alsnog uit te praten heeft hij niet. "Nee, ik doe daar niet moeilijk over. Het is de tijdgeest. Maar die weerhoudt mij er niet van om gewoon mijn mening te verkondigen. Ik accepteer gewoon de gevolgen. En gelukkig zijn er ook nog verstandige mensen in dit land", besluit hij.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!