Peter Gillis Beeld © ANP
Tim van Rodijnen
Tim van Rodijnen

Online redacteur RTL Boulevard

'Zo lang het duurde voor ik Peter Gillis leuk vond, zo snel is dat voorbij'

18 augustus 2022 16:13

Journalist Tim van Rodijnen (26) leest en schrijft over de Nederlandse televisie- en entertainmentwereld. In zijn tweewekelijkse column pent hij neer wat hem hierin opvalt, verbaast of ontroert.

"Nu ik heb gelezen dat Peter zijn partner heeft mishandeld, ben ik wel van een koude kermis thuisgekomen wat betreft zijn likeability "

Catastrofe! Dat zou Peter Gillis zelf zeggen na al het negatieve nieuws dat nu over hem naar buiten komt. Het Openbaar Ministerie verdenkt de vakantieparkenhouder van mishandeling van zijn eigen vriendin. En dan weigert hij ook nog eens een boete van een kwart miljoen te betalen. Vóór dit alles vond ik Peter in zijn programma nog wel leuk. Het is geestig hoe hij zich iedere keer voor lul laat zetten door voice-over Frank Lammers in zijn eigen realityshow. Maar al het recente nieuws zorgt toch voor een vieze nasmaak.

Nu ik heb gelezen dat Peter zijn partner heeft mishandeld, ben ik wel van een koude kermis thuisgekomen wat betreft zijn likeability. Of eigenlijk van een koud vakantiepark. Dat lijkt me overigens niet zo moeilijk, gezien die armoedige caravans waar zijn gasten in moeten verblijven. Neem dan ook nog het weigeren van betalen van een boete van 250.000 euro voor het illegaal huisvesten van arbeidsmigranten op zijn vakantiepark en het is wel duidelijk dat het niet veel soeps is daar in Brabant. Peter riekt natuurlijk al wel een tijdje naar schimmige praktijken, maar desalniettemin is het een teleurstelling.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

'Eindelijk! Dekhengst Harrie Snijders doet zijn bijnaam weer eer aan'

Het heeft wel even geduurd hoor, voor ik Peerke en zijn Gillis-achterban enigszins leuk begon te vinden. Ik vond het eerst maar simpele televisie. Flauw ook. Je moest eens weten hoe vaak ik met tegenzin een stukje over Massa is Kassa heb geschreven voor deze site. En maar klagen bij m’n baas. Iedereen maakte er ook grapjes over als ik weer een Gillis-stukje op mijn bord kreeg geschoven. Ik hoor ze nog lachen.

Later lachte ik zelf ook, maar toen vooral omdat ik de serie steeds meer begon te waarderen. Ik bedoel, het getuigt van enige zelfspot dat hij zich een uur in de week volledig af laat zeiken in een show die om hemzelf draait. Hoe vaak hij in zijn eigen programma wel niet ‘bolle’ wordt genoemd. En niet alleen hij krijgt het te verduren, ook zijn kinderen en partner krijgen er verbaal van langs.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

'Ontroerend en verhelderend: die nuchtere en hilarische Louisa en Rowan in 't Gooi'

Terwijl het ene na het andere bommetje ontploft rondom de vakantieparkenhouder, lijkt hij zelf vooral bezig te zijn met de positieve dingen. Zo staat Massa is Kassa ondanks alles op de longlist voor de Televizier-Ring, wat natuurlijk vreemd klinkt. Peter probeert vooral zieltjes te winnen die op hem en zijn familie stemmen. Stel je voor dat ze genomineerd worden. Dat is pas catastrofe. Maar als ik de reacties onder een stem-oproep van Peter lees, stemt me dat wel gerust. “Jij wint alleen een prijs voor de grootste leugenaar”, sneert iemand naar hem.

Ondertussen houdt Talpa de lippen stijf op elkaar wat het programma betreft. Eerder liet het bedrijf weten het nieuws rondom Peter niet relevant te vinden voor Massa is Kassa. Johan Derksen zei dinsdagavond al dat Talpa een journalistiekere vorm moet toepassen in de Gillis-show. Ik ben het niet vaak eens met Johans uitspraken, maar nu wel. Het is natuurlijk volstrekt ongeloofwaardig, een realityshow waarin dergelijke feiten niet aan bod komen.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

'Na de finale van De Verraders ben ik wel klaar met Stefano en z'n typetje'

Het lijkt me ook goede tv trouwens. Peter Gillis die non-stop 'foxwild' is en maar 'catastrofe' blijft roepen. Als ze dát uitzenden, pak ik er nog wat worstenbroodjes bij. Smullen! En als Talpa zich daar niet aan wil wagen, zend dan maar die nieuwe show van Andy & Melisa uit. Daar zit ik ook niet per se op te wachten, maar wellicht vind ik die na een aantal maandagavonden verplicht stukjes schrijven plotseling wél leuk. Ten minste, als ook zij niet wat op hun kerfstok blijken te hebben.

Tim van Rodijnen

Online redacteur RTL Boulevard

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!