John de Mol, Tim Hofman Beeld © ANP

John de Mol weigert tweede interview met BOOS over The Voice

24 augustus 2022 12:23

John de Mol (67) heeft besloten niet mee te werken aan de nieuwe uitzending van 'BOOS' over het grensoverschrijdende gedrag bij 'The Voice'. Dat laat zijn woordvoerder woensdag weten. Presentator Tim Hofman (34) had hier wel om gevraagd. Het verzoek voor het tweede gesprek werd begin augustus gedaan.

"Dat zou hooguit tot een welles-nietesdiscussie hebben geleid en bovendien reageren wij niet meer op anonieme beschuldigingen"

"Er zou sprake zijn van nieuwe informatie waaruit zou blijken dat John de Mol ten tijde van het eerste interview op de hoogte was van meer dan één geval van seksueel grensoverschrijdend gedrag van de heer Rietbergen", is in de verklaring van John te lezen. "Wij waren verbijsterd door deze valse beschuldiging, aangezien de werkelijkheid is dat er op dat moment niet meer dan één concrete melding bij John de Mol bekend was."

Jeroen Rietbergen was de muzikaal leider van het programma The Voice en toentertijd de vriend van Linda, de zus van John. John erkende in een vorig gesprek met Tim dat hij inderdaad op de hoogte was van één melding en dat hij Jeroen hierop had aangesproken.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Tim Hofman wil in BOOS opnieuw in gesprek met John de Mol

John vroeg Tim na het verzoek om inzage te krijgen in al het materiaal waarop de beschuldiging dat hij van meer meldingen zou hebben geweten gebaseerd was. "Er is ons vervolgens een transcript gestuurd van een heimelijk opgenomen telefoongesprek en een aantal apps", staat in de verklaring van John. "De transcriptie van het opgenomen telefoongesprek was geanonimiseerd en geredigeerd. Mede daardoor was het gesprek nauwelijks te begrijpen. Dat maakte het lastig om daarop te reageren."

Volgens John is uit de transcriptie op te maken dat het gaat om een gesprek tussen een anoniem persoon en een vertrouwenspersoon van productiehuis ITV. In de transcriptie die John onder ogen kreeg, wordt volgens hem nergens concreet bewijs geleverd van de beschuldiging dat hij van meer meldingen op de hoogte zou zijn.

"Daarnaast gaat het hier om een in het geheim opgenomen gesprek tussen een anoniem persoon en een vertrouwenspersoon over de werkzaamheden van die vertrouwenspersoon", vervolgt John in zijn verklaring. "Wij hebben - gezien het belang van vertrouwelijkheid voor de rol van een vertrouwenspersoon - ernstige bedenkingen bij deze gang van zaken. De appjes die wij ingezien hebben geven ook geen nieuwe informatie. Al met al is er geen enkele concrete onderbouwing van de beschuldiging."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

BOOS-aflevering over The Voice wint TV Moment van het Jaar

Op basis van deze informatie heeft John besloten geen nieuw interview met Tim te willen doen. "Dat zou hooguit tot een welles-nietesdiscussie hebben geleid en bovendien reageren wij niet meer op anonieme beschuldigingen", stelt John in zijn verklaring. "De eerste uitzending van BOOS was onthullend en bracht een maatschappelijke discussie op gang waarbij de positie van de slachtoffers, geheel terecht, centraal stond. In dit vervolg lijkt het te gaan over de vraag of John de Mol op de hoogte was van meer dan één melding. Daar kunnen we duidelijk over zijn, ten tijde van het BOOS-interview was er bij John de Mol één concreet geval bekend."

BNNVARA liet woensdagochtend weten niets te willen melden over de uitzending van BOOS voordat deze donderdagmiddag online staat. In januari liet BOOS meerdere vrouwen aan het woord over seksueel grensoverschrijdend gedrag achter de schermen van de populaire zangcompetitie The Voice op RTL 4. Negentien vrouwen deden tegenover Tim hun verhaal over bandleider Jeroen Rietbergen, vijftien over een regisseur en twee vrouwen vertelden dat ze aangifte hadden gedaan tegen coach Ali B. Na de uitzending stapten nog meer vrouwen naar de politie.

'Mogelijk tweede BOOS-aflevering over The Voice in de maak'

06:31

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!