Beeld © Videoland

Dermatoloog schrikt: 'Eén van meest hartverscheurende aandoeningen'

29 augustus 2022 21:36

In het nieuwe programma 'Mijn Huid Ziet Er Niet Uit' worden topdermatologen Menno, Emmilia en Göran gevolgd tijdens hun werkzaamheden. Voor het eerst zien we de persoonlijke en schrijnende verhalen achter huidaandoeningen en dat levert heftige beelden op, zo blijkt uit de eerste aflevering. We zien Tahir en Hannie, die op twee totaal verschillende manieren last hebben van ontstekingen en hier dagelijks mee worstelen.

"Mensen gaan met stapels maandverband weg om pus in hun liezen of oksels op te vangen"

Tahir is 38 jaar en heeft al meer dan 15 jaar last van heftige ontstekingen over zijn hele lichaam. Volgens hem blijven de 'puisten' op zijn rug maar komen en gaan. Hij is eerder al naar een huisarts en dermatoloog geweest, maar tot op heden zonder succes. Zijn achterhoofd, rug en onderlichaam wordt volledig bedekt door littekens en nieuwe ontstekingen en hij ervaart hier dagelijks ontzettend veel last van. "Dan krijg je een tik van iemand op je schouder die vraagt hoe het met je is, en dan knapt er één open. Dan doe je alsof er niks aan de hand is, maar je voelt de pijn en de pus eruit komen", zo legt hij uit.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Gruwelen geblazen: Mijn Huid Ziet Er Niet Uit is je nieuwe obsessie

Volgens dermatoloog Menno heeft Tahir last van een aparte vorm van acne die zich hoofdzakelijk in de lichaamsplooien afspeelt, maar ook op het achterhoofd en de rug. Als hij met zijn handen over de rug en het achterhoofd van Tahir gaat, schrikt hij. "Het littekenweefsel is zo hard als bot", zo constateert hij. Als Tahir vervolgens vertelt dat hij vier dagen geleden niet eens kon lopen door de ontstekingen, beaamt Menno dat de huidaandoening een onwijze impact kan hebben op je leven. "Je kunt je kleding niet dragen, je kan niet zitten, niet liggen, niet slapen en niet werken. Mensen gaan met stapels maandverband weg om pus in hun liezen of oksels op te vangen of dragen meerdere lagen kleding over elkaar heen, zodat het pus er niet doorheen sijpelt. Ik moet je eerlijk zeggen: dit is niet alleen als dokter, maar ook als mens één van de meest hartverscheurende aandoeningen die we kennen."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

RTL komt met een Dr. Pimple Popper in het kwadraat-programma

Dokter Menno schrijft Tahir een opvallend medicijn voor. "Het is een oud lepramiddel. Daar heeft je aandoening niks mee te maken hoor, maar als je gaat kijken naar de cellen in je afweer die nodig zijn om de lepra om zeep te helpen en dit om zeep te helpen, dan lijkt het op elkaar. Het is geen wondermiddel, maar de ontstekingen zullen minder groot worden." Voor Tahir is dat vooruitzicht al genoeg. Hij merkt na afloop dat de ontstekingen inderdaad wat minder zijn geworden, maar hij moet nog maanden afwachten om echt resultaat te zien.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Houd je vast: de eerste aflevering van Dr. Pimple Popper is hier

Ook Hannie kampt met ontstekingen op haar lichaam, maar die uiten zich heel anders dan bij Tahir. Zij heeft grote ronde kringen op haar benen die ontzettend jeuken. Als dokter Emmilia vraagt of ze zich hiervoor schaamt reageert ze bevestigend. "Ik ben bang om mijn benen aan mijn man te laten zien, dan schaam je je dood." Emmilia heeft goed nieuws voor Hannie, want door middel van Cortisone-injecties kan ze de plekken minder zichtbaar maken. "Oh geweldig, ik ben superblij", zo reageert Hannie op het nieuws. Helaas blijken de prikken ontzettend pijnlijk te zijn. Zó pijnlijk zelfs, dat Emmilia besluit verdovende crème aan te brengen. Als Hannie het zelfs hierna nog uitschreeuwt besluit ze met een injectie de verdoving in te spuiten, waarna het stukken beter gaat. Na een paar weken is er volgens Hannie al voorzichtig verschil te zien en de plekken jeuken niet meer. "Daar ben ik vooral heel blij mee", zo vertelt ze.

Hannie schreeuwt het na de verdoving nog uit van de pijn

03:19

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!