Barack Obama en schilderij van Michelle Obama Beeld © ANP

Officiële portretten Michelle en Barack Obama na zes jaar onthuld

8 september 2022 03:44

Officiële portretten van Michelle (58) en Barack Obama (61) zijn woensdag tijdens een feestelijke ceremonie onthuld in het Witte Huis. Het is voor het eerst sinds 2012 dat schilderijen van een voormalig presidentieel paar weer een plekje krijgen in de ambtswoning in Washington. Traditiegetrouw doet de opvolgende president dat, maar Donald Trump (76) organiseerde de ceremonie nooit voor zijn voorganger Barack.

"Geen grijze haar blijft onopgemerkt"

"Barack en Michelle, welkom thuis", sprak president Joe Biden tijdens de feestelijke ceremonie die volgens Amerikaanse media 'voelde als een reünie'. Het is voor het eerst sinds 2017 dat de twee, die door Joe 'goede vrienden en geweldige Amerikanen' werden genoemd, samen terug zijn in het Witte Huis. Joe noemde het 'een geluk voor Amerika' dat Barack Obama president van het land is geweest.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Barack Obama ontvangt Emmy Award voor Netflix-serie

Het portret van Michelle Obama is geschilderd door Sharon Sprung. De voormalige first lady is afgebeeld in een lichtblauwe jurk, zittend op een rode sofa. The New York Times schrijft dat het Sharon negen maanden kostte om het portret te maken, vervolgens bleef het zes jaar opgeborgen vanwege de verlate ceremonie.

Barack is door Robert McCurdy afgebeeld in een donker pak voor een witte achtergrond. De voormalige president noemt zichzelf een 'moeilijk onderwerp' en bedankt Robert voor het zeer realistische portret 'waar geen grijze haar onopgemerkt blijft'.

Michelle en Barack Obama
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Humberto spreekt Barack Obama over gelukkigste tijd van z'n leven

Michelle sloeg in een toespraak een meer serieuze toon aan. Zij zei dat 'dit tradities zijn die een cruciale rol spelen in een democratie', volgens The Washington Post een 'duidelijke uithaal naar oud-president Donald Trump'.

Normaliter vindt de onthulling van de Witte Huis-portretten plaats in het derde jaar van de ambtstermijn van de nieuwe president. Het is nog niet duidelijk of er in 2024 een ceremonie rond een portret van Donald Trump en zijn vrouw Melania wordt gehouden.

Michiel Vos mist soms stiekem Trump: 'Biden beetje saai'

04:48

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!