Özcan Akyol, Tanja Jess en Royce de Vries Beeld © ANP

BN'ers spreken zich uit tegen racisme-item ON: 'Haal dit van de buis'

16 september 2022 15:16

BN'ers spreken zich vrijdag op sociale media uit over een omstreden racisme-item van 'Ongehoord Nederland'. Tientallen bekendheden uit media, cultuur en wetenschap deelden hun afkeuring over de compilatie van willekeurige filmpjes waarin mensen van kleur witte mensen in elkaar slaan. Het tv-programma 'Ongehoord Nieuws' wilde hiermee naar eigen zeggen aandacht schenken aan 'een onderbelicht aspect in het racismedebat'.

"De Ku Klux Klan zal wel balen dat de zendtijd bij de NPO verloren gaat"

Actrice Hadewych Minis zegt een klacht ingediend te hebben bij de Ombudsman van de NPO. Anderen houden het bij een oproep aan de NPO om in te grijpen. 'Haal dit van de buis', schrijft regisseur Martin Koolhoven. 'Walgelijk!' oordeelt actrice Tanja Jess. 'Ongelooflijk dit. Inderdaad pure racisme. Hoe lang pikt de NPO dit nog?', vraagt advocaat Royce de Vries zich af.

Journalist Natascha van Weezel is ook heel helder: 'Haal deze racistische ellende van de tv!'. Schrijver Johan Fretz stelt dat 'wat er gisteren op de publieke omroep werd vertoond zelfs bij Fox News of Newsmax nooit zou kunnen gebeuren'. Schrijver Özcan Akyol is ook expliciet: 'De Ku Klux Klan zal wel balen dat de zendtijd bij de NPO verloren gaat.'

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

'Ongehoord Nederland bereikt grens met racisme-item'

Ook wetenschappers laten van zich horen. Een aantal prominenten die aan de Universiteit Leiden verbonden zijn, keuren het item van Ongehoord Nieuws af. Het filmpje werd aangekondigd door presentatrice Raïsa Blommestijn, die aan de Universiteit van Leiden promoveerde. 'Als je de racist wil uithangen, doe je dat maar op je eigen podium en met je eigen geld. En niet van onze belastingcenten. De publieke omroep is van ons allemaal', oordeelt historicus en universitair docent Nadia Bouras.

Korea-deskundige aan diezelfde universiteit Remco Breuker stelt op Twitter het 'heel akelig te vinden dat mijn geliefde universiteit nu als uitleg, illustratie of zelfs legitimatie wordt gebruikt voor bruinhemdenbraaksel, maar we hebben het er als organisatie ook wel naar gemaakt. Niet als gemeenschap, want daar hoor je wél stemmen die zich verzetten'. Remco bevestigt desgevraagd aan ANP dat zijn bericht een reactie is op het item van Ongehoord Nederland. De Universiteit Leiden wilde vrijdagmiddag nog geen reactie geven op de kritiek van haar wetenschappers.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Europese Commissie komt met wet voor waarborgen persvrijheid

Sommige BN'ers spreken overigens wel hun steun uit voor Ongehoord Nederland en het item. Ondernemer Emile Ratelband deelt: 'Wat is hier racistisch aan? Het is toch duidelijk dat zwarten agressiever zijn dan blanken! Ze hebben andere waarden dan de blanke Nederlander! We moeten ze daarom ook net zo straffen als dat hun soortgenoten in Afrika dan doen!'

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!