Benja Bruijning Beeld © ANP

Benja Bruijning in theater te zien met monoloog

22 september 2022 08:00

Acteur Benja Bruijning (38) gaat het komende seizoen voor het eerst met een toneelmonoloog het theater in. Hij speelt de voorstelling Een Leven, geschreven door Nick Payne, vanaf 27 oktober in heel Nederland. Dat heeft theaterbureau De Mannen woensdag bekendgemaakt.

"Hoe dood en nieuw leven je plotseling in een nieuwe fase werpen, waar je tegelijkertijd wel én niet klaar voor bent, dat vind ik prachtig verwoord in Een Leven"

Een Leven is niet zomaar een toneelstuk, het is een persoonlijk relaas van de schrijver waarin hij ingaat op twee grote levensgebeurtenissen die zich in zijn leven kort na elkaar afspeelden: de geboorte van zijn dochter en het overlijden van zijn vader. Benja werd gegrepen door het verhaal. Ook in zijn leven ging het verlies van zijn vader samen met zelf vader worden. Hij kreeg toestemming van de schrijver het stuk zelf te vertalen.

"Hoe dood en nieuw leven je plotseling in een nieuwe fase werpen, waar je tegelijkertijd wel én niet klaar voor bent, dat vind ik prachtig verwoord in Een Leven", aldus de acteur. "Een leven lang ben je een zoon en opeens wordt er iets anders van je verwacht."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Benja Bruijning is geen fan van social media: 'Wat droevig'

De monoloog van Nick Payne wordt over de hele wereld gespeeld en is verfilmd door Netflix en de BBC. De Nederlandse versie van Benja is tot eind februari in heel Nederland te zien. De complete speellijst staat op de website van theaterbureau De Mannen.