Elton John Beeld © ANP

Elton John 'flabbergasted' door presidentiële award

24 september 2022 05:32

Sir Elton John (75) heeft vrijdag na zijn optreden in de tuinen van het Witte Huis de National Humanities Medal gekregen. Die presidentiële award wordt uitgereikt aan personen of organisaties die zich hebben ingezet voor humanitaire doeleinden.

"Hij heeft zijn stem gebruikt om anderen een stem te geven"

Een woordvoerder van het Witte Huis liet weten dat de zanger de prijs kreeg vanwege zijn muziek en zijn activisme. "De president van de Verenigde Staten kent Sir Elton John de National Humanities Medal toe omdat hij ons heeft vervoerd met zijn krachtige stem en een van de meest uitgesproken oeuvres aller tijden. Een blijvend icoon en activist met pure moed, die denkbeelden heeft aangekaart, stigma's heeft vermorzeld en een simpele waarheid heeft verkondigd: dat iedereen het verdient om met waardigheid en respect behandeld te worden."

De 75-jarige zanger liet weten 'flabbergasted' te zijn en de prijs te zullen koesteren. Hij was door president en first lady Joe en Jill Biden uitgenodigd om voor tweeduizend onderwijzers, verplegend personeel, reddingswerkers en lhbti-activisten te komen optreden op het gazon van het Witte Huis en was niet ingelicht over de award die hij zou ontvangen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Elton John mag weer: treedt deze week op in Witte Huis

Het concert van John, dat later dit jaar wordt uitgezonden op de Amerikaanse televisie, kreeg de naam A Night When Hope and History Rhyme, naar een gedicht van de Ierse schrijver Seamus Heaney. Seamus Heaney is een van Bidens favoriete dichters, de president citeert geregeld uit het werk van de Ier. Dat deed hij vrijdag ook in de speech waarmee hij Elton introduceerde. De president prees de zanger om zijn inzet voor de homogemeenschap en aidsslachtoffers. "Hij heeft zijn stem gebruikt om anderen een stem te geven", aldus Biden, die Elton daar namens het Amerikaanse volk voor bedankte.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!