Monica Geuze en Kaj Gorgels Beeld © Tom Cornelissen

Makers Temptation Island wisten niet van meldingen meldpunt Mores

24 september 2022 14:46

Producent SimpelZodiak en zender RTL waren niet op de hoogte van meldingen van grensoverschrijdend gedrag die door oud-deelnemers aan het programma 'Temptation Island: Love or Leave' zijn gedaan bij meldpunt Mores. Dat zeggen de mediabedrijven in reactie op een item van 'Shownieuws' waarin vrijdagavond werd gesteld dat meerdere kandidaten meldingen hebben gedaan van voornoemd gedrag tijdens de opnames van het programma.

"We nemen dat heel serieus"

"Het stemt ons enigszins positief dat de betreffende kandidaten het meldpunt Mores.online weten te vinden", zegt SimpelZodiak. Mores.online is het gezamenlijke meldpunt voor ongewenste omgangsvormen van de podiumkunsten-, film- en televisiesector. "Tegelijkertijd streven wij ernaar dat kandidaten zich veilig genoeg voelen om zich ook tot ons te richten. We zullen altijd in gesprek gaan om de situatie helder te krijgen en het probleem samen op te lossen en zo ook te kunnen leren van specifieke situaties."

Ook RTL zegt niet geweten te hebben van de meldingen bij Mores, maar wil net als de producent graag dat deelnemers het melden als zij tijdens opnames ongewenst gedrag ervaren. "Samen met de producent doen we er natuurlijk alles aan om de opnameperiode voor alle betrokken fijn te laten verlopen. Als er toch iets voorvalt, hebben we natuurlijk liever dat deelnemers zich veilig genoeg voelen om met de producent of met ons het gesprek aan te gaan, of met de vertrouwenspersonen. Dan kunnen we samen een oplossing zoeken. Dat geldt altijd, ook na de opnames en de uitzendingen."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Er komt een nieuw seizoen van Temptation Island: Love or Leave

Uit het item van Shownieuws werd niet duidelijk wat er precies gebeurd zou zijn tijdens de opnames van Temptation Island: Love or Leave. Ook werd niet vermeld over welke periode de meldingen gedaan zijn. Dit in verband met de privacy van de melders en vanwege hun angst voor herleidbaarheid. Ook Mores.online wil en kan vanwege vertrouwelijkheid niet bevestigen dat de meldingen zijn gedaan.

Advocaat en Shownieuws-deskundige Natascha Harlequin vertelde vrijdag aan de desk wel globaal meer over wat er gebeurd zou zijn. Zo zouden kandidaten zich onder meer 'gemanipuleerd' en 'onder druk gezet voelen', werd 'hun welzijn niet serieus genomen' en 'werd erop aangedrongen dat de deelnemers alcohol moesten drinken'.

De kandidaten zouden ook bang zijn voor boetes, omdat zij voor hun deelname een geheimhoudingsplicht hebben moeten tekenen. Daarin staat weliswaar dat die niet geldt voor meldingen van ongewenst gedrag, maar omdat daarbij expliciet verwezen wordt naar de producent en de zender, is het de kandidaten niet duidelijk of dat ook mag bij een externe partij als Mores.

Daarover zijn RTL en SimpelZodiak in hun reacties helder. "We moedigen iedereen aan om melding te doen van ongewenst gedrag, de boeteclausule geldt daar absoluut niet voor", stelt SimpelZodiak. RTL sluit zich daarbij aan. "Laten we heel duidelijk zijn: deelnemers krijgen nooit boetes opgelegd voor het doen van een melding of als ze iets bespreekbaar maken. We nemen dat heel serieus."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Vandaag Inside had mogen blijven van MORES

Beide mediapartijen laten ook weten er al veel aan te doen om grensoverschrijdend gedrag tijdens opnames te voorkomen. "Voor onze reality- en datingprogramma’s hebben wij een helder protocol. Dit wordt actief besproken met onze producenten en regelmatig geëvalueerd en aangescherpt. Hier is bijvoorbeeld in vastgelegd dat er altijd een kandidatenbegeleider, vertrouwenspersoon en psycholoog beschikbaar moet zijn voor deelnemers en andere betrokkenen", zegt een woordvoerder van RTL.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!