Mark Rutte Beeld © ANP

Déze populaire uitspraak van Rutte krijgt plek in Dikke Van Dale

28 september 2022 15:11

De term ‘een actieve herinnering ergens aan hebben’ krijgt een plekje in de Dikke Van Dale. Dat heeft hoofdredacteur Ton den Boon (60) woensdag gemeld aan het ANP. De uitdrukking wordt al dertig jaar gebruikt in de Haagse politiek. Maar sinds Mark Rutte (55) premier is geworden, lijkt de term volledig ingeburgerd in het Nederlandse taalgebruik, aldus Ton.

"Rutte heeft de term wel heel gangbaar gemaakt"

Mark gebruikte de uitdrukking onder andere in 2018, toen zijn toenmalige secondant Halbe Zijlstra bleek te hebben gelogen over een ontmoeting met de Russische president Poetin in diens datsja. De premier gebruikte de uitdrukking ook in het voorjaar van 2021, tijdens het formatiedebat naar aanleiding van de omstreden memo waarin de naam van parlementariër Pieter Omtzigt voorkwam.

Miniatuurvoorbeeld

Kijk ook:

Bedreiger Mark Rutte: 'Zit in de knoop met mezelf'

"De term wordt sinds de jaren negentig met grote regelmaat gebruikt in politiek Den Haag", aldus Ton. "Maar Rutte heeft de term wel heel gangbaar gemaakt. Sinds hij premier is, zie je de uitdrukking ook veelvuldig voorkomen in de media, in politieke analyses en commentaren."

Miniatuurvoorbeeld

Kijk ook:

Uitgesproken Bryan Roy krijgt taakstraf voor bedreigen Mark Rutte

De hoofdredacteur van Van Dale telde 'vele honderden' keren. "Sinds het Omtzigt-debat is er echt een heel duidelijke piek te zien. Het gebruik is nu zo ingeburgerd dat de term een plekje in de Van Dale heeft verdiend." De term wordt binnenkort toegevoegd aan de onlineversie van het woordenboek en zal bij een volgende druk ook in de papieren versie belanden.

Mark Rutte langstzittende premier ooit: wat is zijn geheim?

06:04

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!