Cecilia Zevenhek Beeld © Instagram: @ceciliazevenhek

Voormalig HNTM-kandidaat Cecilia openhartig: 'Heb acht jaar boulimia gehad'

5 oktober 2022 17:11

Cecilia Zevenhek wordt in 2018 in één klap bekend als ze meedoet aan 'Holland's Next Top Model' en eindigt in de finale op een vierde plek. Samen met oud-kandidate Daelorian blikt ze terug op haar deelname aan het programma in de Youtube-serie 'EN DAN?' Daarin vertelt Cecilia ook openhartig over de eetstoornis waarmee ze jarenlang worstelt.

"Ik wilde zo dun mogelijk zijn"

Trigger warning: dit artikel bevat gevoelige inhoud over eetstoornissen. 

Cecilia vertelt dat er tijdens haar deelname door de makers niet is gevraagd naar haar mentale gezondheid. Daar worstelt ze echter wel mee tijdens het programma. Haar mentale gesteldheid was in die tijd 'belabberd', vertelt ze. "Ik heb een jaar of acht heftig boulimia gehad. (...) Ik wilde zo dun mogelijk zijn."

Cecilia legt uit dat ze bijvoorbeeld veel rondjes liep 'om dunner te worden'. "Het eerste wat ik in de ochtend deed, was mezelf wegen", voegt ze hieraan toe. Nu ze terugblikt vindt ze dat deelname achteraf niet de juiste beslissing is geweest voor haar. "In mijn toestand stond ik echt in hoogspanning. Ik jankte ook echt om alles. Ik kon niks hebben." 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Loiza Lamers blikt terug op HNTM-deelname: 'Had ik dit wel moeten doen?'

Cecilia heeft vanwege haar eetstoornis een bepaalde routine opgebouwd en dat ze hier tijdens haar Holland's Next Top Model-avontuur afstand van moet doen, valt haar dan ook erg zwaar. "Thuis had ik regels voor mezelf. Als ik was aangekomen, ging ik niet naar vriendinnen en niet naar feestjes. Ik ging sporten en extra rondjes lopen." Het verliezen van deze controle zorgt voor frustratie bij Cecilia. Toch probeert ze tijdens de opnames een manier te vinden om haar 'regels' toe te passen. "We zaten in een hostel. (...) Ik gaf over en dat kon ik daar niet doen, maar dan ging ik daar in het hostel naar de wc's beneden." Ook het lopen van meerdere rondjes probeert Cecilia erin te houden: "Ik was altijd als eerste wakker. Nog voordat de camera's er waren."

Zo loopt ze ook vaak rondom de opnames nog wat rondjes in het Oosterpark in Amsterdam. "Ik had heel erg bewegingsdrang en als je de hele dag binnen zit en je moet wachten op de opnames.. Ik was niet zo leuk." Ondanks dat de productie niets afweet van haar eetstoornis vindt Cecilia wel dat ze 'hun handen vol hadden' aan haar. Zo herinnert het model zich dat ze vanwege haar frustraties weigerde te eten of te quoten voor de camera.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Oud-winnares HNTM onthult: 'Prijzengeld nooit ontvangen'

Toch denkt het model dat haar deelname aan het programma 'de eerste stap' is geweest naar haar herstel. "Na Holland's Next Top Model was het eigenlijk voor het eerst dat ik een beetje begon te denken: misschien moet ik stoppen met de manier waarop ik mijn leven nu leef." Na meerdere pogingen met een therapeut heeft ze haar herstel vooral te danken aan een podcast genaamd Recovery Talk. "Alles wat dat meisje (in de betreffende podcast, red.} omschrijft en hoe je proces gaat verlopen dat merkte ik ook terug. Daardoor werd ik minder bang van wat er nog ging komen. (...) Door het te horen van iemand anders die het heeft meegemaakt, wist ik: dit kan ik wel." Momenteel gaat het goed met Cecilia: "Ik eet gewoon alles waar ik zin in heb en ik sport niet meer. Ben ik te lui voor." 

Loiza nieuwe presentatrice HNTM: 'We gaan voor diversiteit'

00:59

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!