Anna Yilmaz uit Heel Holland Bakt Beeld © ANP

Heel Holland Bakt-winnares Anna vreest voor sluiting zaak

11 oktober 2022 17:04

Wanneer Anna Yilmaz (32) in 2019 gekroond wordt tot winnaar van 'Heel Holland Bakt' is het haar droom haar passie verder uit te breiden. Twee jaar later opent ze haar eigen zaak in Amersfoort: Anna's Smaakatelier. Helaas loopt Anna vanwege de stijgende energieprijzen het risico haar onderneming te verliezen. In gesprek met 'AD' vertelt ze hierover.

"Bakken doen we minder vaak in de week, zodat de ovens minder vaak aan hoeven"

Anna's patisserie trekt vanwege haar deelname aan het bekende programma veel klanten aan. Uit het hele land komen mensen speciaal voor haar lekkernijen naar Amersfoort. Hoewel de bakster altijd met veel plezier naar haar werk gaat, verandert dat de laatste tijd. De stijgende energieprijzen zorgen voor 'een gevoel van paniek' bij Anna. "Ook omdat je weet dat de energierekening volgende maand weer enorm hoog is. Ik heb geen buffer, want ik ben pas vorig jaar begonnen, midden in coronatijd. Toen corona weer opspeelde, had ik geen recht op regelingen." Anna vertelt openhartig dat ze zichzelf afgelopen maand geen salaris uitkeert. Ze smeekt de overheid om in te grijpen: "Hélp ons (alle bakkers, red.)! Niet straks, maar nu!"

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Dít wist je nog niet over Heel Holland Bakt

Omdat de bakkers in het hele productieproces gebruikmaken van energie zijn de stijgende prijzen enorm zorgelijk. Toch probeert Anna waar ze kan te bezuinigen. "Afwassen doen we inmiddels met koud water. Bakken doen we minder vaak in de week, zodat de ovens minder vaak aan hoeven." Ook de verwarming bij de zitplaatsen, waar klanten plaatsnemen, zullen de komende tijd uit staan. "Die gaan we afplakken met tape. Met hulp van restwarmte van de oven kunnen we de zaak lekker warm houden."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Heel Holland Bakt-deelneemster Lynn gaat meerdere keren in tegen Robèrt

De prijzen van haar zelfgemaakte delicatessen verhogen, ziet Anna niet zitten. Ze moet de stijgende kosten voor ingrediënten als graan en eieren ook al doorberekenen. "Maar de energie doorberekenen, dat gaat niet. Ik kan geen zes euro gaan vragen voor een taartpuntje. Het is hier geen Parijs!"

Intussen is de overheid druk bezig met plannen om bepaalde bedrijven - die veel energie verbruiken - deels te compenseren. Deze regeling zou echter pas ingaan rond april 2023. De bakster vreest dat het dan al te laat is: "De hulp is nu nodig, niet over een paar maanden. Niet alleen van de landelijke overheid, maar ook lokaal." Of de bakkers het gaan overleven tot de feestdagen is ook nog maar de vraag volgens Anna. "Het zou heel erg zijn voor de binnensteden, voor klanten, ons personeel, de sociale functie en voor het ambacht als ambachtelijke bakkers de deuren moeten sluiten."

Robèrt uit Heel Holland Bakt strijdt nog steeds tegen de kilo's

02:19

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!