Geert Wilders Beeld © ANP

Geert Wilders haalt uit naar makers Sinterklaasfilm: 'Woke-freaks!'

12 oktober 2022 12:53

PVV-leider Geert Wilders (59) is boos op de makers van de Nederlandse familiefilm 'Het Paard van Sinterklaas'. Producent Burny Bos maakte woensdag bekend dat hij niet meer wil dat de film wordt vertoond omdat er zwarte pieten in zitten. Burny zegt inmiddels te snappen waarom veel Nederlanders bezwaar maken tegen Zwarte Piet en geeft dus geen toestemming meer om de film uit 2005 te draaien.

"Ik wil Sinterklaas én Zwarte Piet terug"

Wilders is het hier niet mee eens, laat hij op Twitter weten. Hij deelt een link naar het nieuwsbericht met een tekst erbij: 'Zijn we nog baas in eigen land? Of delen de woke-freaks nu de lakens uit? Ik wil Sinterklaas én Zwarte Piet terug!' De woordvoerder van Wilders kon woensdagmiddag niet zeggen of de PVV-leider de film daadwerkelijk heeft gezien.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Déze Efteling-attractie heeft Geert Wilders 'besmet' voor Marc-Marie en Aaf

Het Paard van Sinterklaas gaat over het Chinese meisje Winky Wong dat met haar ouders naar Nederland emigreert. Zij probeert onder meer te begrijpen wie Sinterklaas is, maar dat blijkt niet mee te vallen. De film trok in de Nederlandse bioscopen een half miljoen bezoekers, sleepte diverse internationale prijzen in de wacht en werd onder meer verkocht aan China.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Merel Westrik walgde van zichzelf na interview Geert Wilders: 'Moest spugen'

"Het is heel jammer dat we toentertijd zwarte pieten in de film hebben gestopt", vindt Burny nu. "Daar hebben we niet goed over nagedacht. Ik snap nu waarom veel Nederlanders bezwaar maken tegen Zwarte Piet." De NPO vertoont de film al niet meer sinds 2019, toen het officieel NPO-beleid werd om geen programma's meer te maken of uit te zenden met zwart geschminkte pieten. "Ik vind dat heel verstandig, deze film moet nu niet meer vertoond worden. Het is een rigoureus besluit, maar het enige juiste besluit."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Facebook en Instagram verbieden afbeeldingen van zwarte piet

Burny heeft nog wel onderzocht of de zwarte pieten in de film digitaal konden worden aangepast in roetveegpieten. Steven Spielberg deed iets soortgelijks met zijn meesterwerk E.T. en verving twintig jaar later digitaal de wapens voor walkietalkies. "Maar dat kost zoveel geld, dat zouden we nooit kunnen terugverdienen", excuseert Burny zich. De producent is de komende week eregast op het festival Cinekid, waar de film ook niet wordt vertoond.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!