Acteur Robbie Coltraine, Rubeus Hagrid in Harry Potter, overleden

14 oktober 2022 19:13

Robbie Coltrane, onder meer bekend van de rol van Hagrid uit de 'Harry Potter'-filmreeks, is op 72-jarige leeftijd overleden. De acteur is in een ziekenhuis vlak bij zijn huis in de Schotse plaats Larbert gestorven, laat zijn agent vrijdag weten aan Britse media. Een doodsoorzaak is nog niet bekendgemaakt.

De Schotse acteur speelde in alle films over de beroemde tovenaarsleerling het geliefde personage Hagrid. Begin dit jaar sprak hij in de reünie van de Harry Potter-reeks op HBO Max geëmotioneerd over de impact daarvan. "De nalatenschap van de films is dat de generatie van mijn kinderen ze zal laten zien aan hun kinderen. Dus je zou er over vijftig jaar nog makkelijk naar kunnen kijken. Ik zal er dan niet bij zijn, helaas... maar Hagrid wel."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

J.K. Rowling wilde zelf niet meedoen aan Harry Potter-reünie

Robbie speelde in meer dan vijftig films. Zo was hij ook te zien in onder meer de James Bond-films GoldenEye (1995) en The World Is Not Enough (1999) en Ocean's Twelve (2004). De acteur won drie BAFTA's, de belangrijkste Britse film- en televisieprijzen, voor zijn rol in de serie Cracker.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

'Alle locaties uit Harry Potter zijn verzonnen, op één na'

De acteur laat twee kinderen achter.

Boek Harry Potter viert 25e verjaardag

05:09