Boer Jos en Yvon Jaspers Beeld © KRO-NCRV

BzV-boer Jos maakt verdrietige beslissing: 'Ik wil gelukkig blijven'

10 november 2022 17:17

Terwijl de stikstokcrisis en het veranderende klimaat als een donkere wolk boven het Nederlandse landschap hangen, neemt boer Jos (62), bekend van 'Boer zoekt Vrouw', een heftige beslissing. Aan Yvon Jaspers (49) vertelt hij dat hij stopt met de gladiolenteelt.

"Dit gaat in ons vak niet goed"

Nederland maakt in 2009 kennis met bloembollenboer Jos als hij meedoet aan het programma Boer zoekt Vrouw en valt voor de charmante Dycke. De twee zijn nog steeds samen en runnen de bloembollenboerderij, maar zetten daar nu een punt achter. In een fragment van Onze Boerderij vertelt Jos meer over deze moeilijke beslissing.

"Dat is wel een beetje wie jij bent. Die teler, die kweker. Daar ligt jouw hart", probeert Yvon nog. Maar het besluit van Jos staat vast. "Maar Yvon, als het werkelijk niet meer wil. Dan ben ik aan het vechten, wat moet ik dan? Ik wil gelukkig blijven, samen met Dycke leuke dingen blijven doen en me niet continu ergeren aan een afnemer of de weerberichten. Ik zie de klimaatverandering, ieder jaar wordt het maar warmer. Dit gaat in ons vak niet goed. Daarom: stoppen, klaar."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Stikstofcrisis donkere wolk boven liefdesgeluk Maud en Evert uit Boer zoekt Vrouw

Het is 'over en uit', zweert Jos. Dat neemt niet weg dat deze verandering erg pijnlijk is. "Het doet wel zeer." Dat het zeer doet, is begrijpelijk. Al jaren legt Jos zijn ziel en zaligheid in zijn gladiolen. Elke oogst van onder andere roze en witte gladiolen levert al zo'n 750.000 bloemen op. 

In een eerder interview met Onze Boerderij gaf Jos al aan dat hij zich voorbereidde op de toekomst: "Vijf jaar geleden hebben wij het bedrijf compleet gesaneerd en zijn we van 250 hectare naar 40 hectare gegaan. Ik had minder grond, maar hield er juist financieel meer aan over. We kregen het overzicht weer terug. Maar eigenlijk zou ik het graag nog wat rustiger aan willen doen, meer genieten in plaats van ploeteren. Ik verdien mijn meeste geld nu met het verhuren van de loodsen, dus financieel hebben wel al best veel zekerheid. Hoe dat er verder uit gaat zien in de toekomst, weet ik nog niet."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Annette bij Boer zoekt Vrouw-boer Hans ingetrokken op de boerderij

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!