Jochem Myjer Beeld © ANP

Jochem Myjer 'meer kinderboekenschrijver dan cabaretier'

15 november 2022 08:00

Jochem Myjer (45) voelt zich tegenwoordig meer kinderboekenschrijver dan cabaretier. Dat vertelt hij in de nieuwe aflevering van 'De Grote Vriendelijke Podcast' die dinsdag online is verschenen. Jochem is in de podcast te gast vanwege de publicatie van zijn derde 'Gorgels'-boek.

"Schrijven heeft iets romantisch. Dan gaat het jongetje in mij weer juichen"

"Ik betrap me erop dat als ik in het buitenland met mensen zit te praten, dat ik dan zeg dat ik kinderboekenschrijver ben in plaats van cabaretier", vertelt hij lachend. "Ik weet niet waarom dat is. Maar schrijven heeft iets romantisch. Dan gaat het jongetje in mij weer juichen."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Jochem Myjer maakt nieuwe theatershow voor in 2023

Jochem maakte vijf theatervoorstellingen. Met de laatste, 'Adem in adem uit', toerde hij tussen 2016 en 2019. Maar door een operatie aan zijn ruggenmerg in 2011 is het fysiek heel zwaar voor hem geworden om veel op te treden. "Schrijven is meer een kwestie van in je kamer gaan zitten, dat is fysiek minder zwaar", stelt hij. Het derde Gorgels-boek vormt heel bewust de afsluiting van de populaire reeks, beklemtoont Jochem in de podcast: "Maar daarmee geef ik mijzelf juist een vrijbrief en de ruimte om andere dingen te gaan schrijven."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Bert Visscher en Jochem Myjer klussen bij in 'kapsalon' Komedie

De kunstenaar denkt wel dat hij boeken blijft schrijven voor dezelfde leeftijdscategorie. Hij heeft vooralsnog geen inspiratie voor bijvoorbeeld een young adult-roman. "Ik ben zelf een beetje blijven hangen in die leeftijd, dat is het mooiste", zegt hij in De Grote Vriendelijke Podcast. "Het mooiste zijn verhalen tussen realiteit en fantasie: dat het misschien nog wel zo zou kunnen zijn." Jochem is nog niet bezig aan zijn volgende boek. "Maar ik heb wel een heel lijstje met ideeën", voegt hij daaraan toe.

Jochem heeft overigens wel plannen om nog een Gorgels-encyclopedie te maken, als toevoeging op de trilogie die hij nu geschreven heeft. Ook vertelt de schrijver dat hij moest huilen toen hij de laatste bladzijden van zijn laatste Gorgels-boek schreef.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!