Kanye West Beeld © ANP

Twitter schorst account Kanye West na hakenkruisfoto

2 december 2022 07:03

Het Twitteraccount van Kanye West (45) is geschorst. Dat meldt Elon Musk (51), de eigenaar van het sociale medium. Volgens hem heeft de rapper 'opnieuw de regels met betrekking tot het aanzetten tot geweld geschonden'. Volgens Amerikaanse media had Kanye een afbeelding van een hakenkruis ofwel swastika geplaatst.

"Welkom terug op Twitter, mijn vriend"

De schorsing komt een dag nadat de rapper aanschoof bij het extreemrechtse platform Infowars, waar hij Adolf Hitler en de nazi's prees. Ook deed hij in de show van complotdenker Alex Jones diverse antisemitische uitspraken.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Kanye West prijst Adolf Hitler in extreemrechtse talkshow

Hoelang de schorsing van kracht blijft is niet duidelijk, maar schorsingen op Twitter gelden volgens de website van het bedrijf voor 12 uur tot 7 dagen, afhankelijk van de ernst van de overtreding.

Sinds Kanye in oktober na twee jaar afwezigheid weer terugkeerde naar Twitter, is zijn account meerdere keren geblokkeerd of geschorst vanwege antisemitische of racistische opmerkingen. Bij zijn eerste terugkeer op Twitter twee maanden geleden werd de rapper nog enthousiast onthaald door Musk. "Welkom terug op Twitter, mijn vriend", schreef de miljardair destijds.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Adidas doet onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag Kanye West

Wat de precieze reden voor de schorsing is, maakt Elon Musk niet duidelijk, maar na het optreden bij Infowars schreef de Amerikaanse entertainmentsite TMZ dat Kanye West duidelijk 'een ernstige zenuwinzinking' had. In de uitzending zei hij onder meer dat 'Hitler goede dingen heeft gedaan'. Ook stelde hij dat 'we' moeten stoppen met 'het beledigen van de nazi's'. Op een ander moment zei de rapper duidelijk: "Ik hou van Hitler." Ook maakte Kanye antisemitische grapjes over de voormalige Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

Kanye West ligt de laatste tijd al onder vuur vanwege verschillende antisemitische tweets. Dat kostte hem onder meer een miljoenensamenwerking met Adidas. Eerder stopten onder meer modehuis Balenciaga en het Amerikaanse agentschap Creative Artists Agency al hun samenwerking met de artiest.

Graaft Kanye West eigen graf met antisemitische uitspraken?

04:06

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!