Mark uit Married at first Sight: Match or Mistake Beeld © Andy Tan

Mark uit MAFS: Match or Mistake open over opname in kliniek met eetstoornis

5 december 2022 17:29

Mark Zijlstra (45), afgelopen zomer te zien in 'Married at first Sight: Match or Mistake', vertelt in 'Libelle' over zijn tienerjaren, die in het teken staan van zijn eetstoornis. "Ik zat er diep in", vertelt hij.

"Wie was ík om me zo slecht te voelen?"

Mark heeft tot zijn zestiende een zorgeloze jeugd. Dat verandert als zijn moeder borstkanker krijgt en zijn grootouders overlijden. "Mijn stabiele basis was ineens niet zo stabiel meer. Even warm nog, maar niet meer zo vanzelfsprekend. Mama, die in de ochtend soms nog mijn brood klaarmaakte voor ik naar school fietste, lag in het ziekenhuis. Wat als dit het laatste broodje was dat ze voor me smeerde? Hoe kon ik het laatste boterhamzakje dat ze ooit zou hebben aangeraakt, hier in een prullenbak achterlaten?"

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Ongemakkelijkheid in MAFS: Match or Mistake: Evelien en Mark kennen elkaar al

Hoewel zijn moeder beter wordt, gaat de eetstoornis niet weg. "Mama werd beter, mijn warme nest werd weer stabiel. En onbewust moet ik hebben gedacht dat dat kwam door mijn dwangmatige maniertjes. Ik zette door, daagde mezelf uit, putte mezelf uit. (...) Ik testte mezelf om het noodlot niet te tarten en ik werd magerder en magerder." Uiteindelijk wordt Mark opgenomen in het ziekenhuis waar hij sondevoeding krijgt. Omringd door kankerpatiënten voelt Mark zich erg schuldig, omdat hij dit zichzelf had aangedaan.

De tweede keer dat hij beseft dat het zo niet lang kan, is in een kliniek. "Wie was ík om me zo slecht te voelen? Ik had geweldige ouders, die nog leefden. Mijn opa en oma waren overleden, maar wel op een mooie leeftijd. Met mij was er eigenlijk niets aan de hand, behalve dat ik mezelf dit aandeed. Resoluut liep ik naar de begeleiding van de kliniek: ‘Ik ben beter. Ik kan naar huis.’ Dezelfde dag nog at ik mijn ontbijt, lunch en avondeten helemaal op. Ik moest door mijn ondergewicht nog veel aankomen en dat lukte."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

MAFS was uitputtingsslag voor Evelien: 'Ik voelde me een nul'

Nu is het stemmetje in zijn hoofd, 'Mevrouw Anorexia', verdwenen. Mark helpt anderen die met hetzelfde gevoel rondlopen als waar hij jarenlang mee heeft geworsteld. Hij werkt als ervaringsdeskundige samen met het Leontienhuis, een herstelcentrum voor mensen met eetstoornissen. "Ik merk dat lotgenoten het fijn vinden iemand met ervaring te spreken naast de artsen die ze dagelijks zien."

In Married at first Sight: Match or Mistake spreekt Mark ook over zijn eetstoornis, de beelden zie je hieronder. Het hele seizoen kun je zien bij Videoland. 

Mark vertelt openhartig over eetstoornis: 'Dat is heel gevoelig'

02:17

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!