Prins Harry en Meghan Markle Beeld © ANP

Harry over begin relatie: 'Mix van achtervolgingen en vermommingen'

8 december 2022 11:16

Prins Harry (38) heeft het in de donderdag verschenen eerste afleveringen van zijn Netflixdocumentaire opnieuw uitgebreid over hoeveel last hij en Meghan (41) hadden van de Britse roddelpers. Het begin van hun relatie omschrijft de prins als een combinatie van 'achtervolgingen en vermommingen'.

"Er was altijd publieke druk, met behoorlijk wat drama, stress en tranen"

"Dat is nou niet per se de meest gezonde start van een relatie, maar we probeerden er met zoveel mogelijk humor mee om te gaan", vertelt de prins. "Als we elkaar zagen dan gaven we elkaar altijd een enorme knuffel en probeerden we een zo normaal mogelijk leven te leiden."

De twee spreken in de serie ook over de 'racistische' berichten over Meghan in de media. De Amerikaanse oud-actrice kreeg naar eigen zeggen pas te maken met racisme toen ze in het Verenigd Koninkrijk een bekend figuur werd. Ook zij zegt vaak te zijn achtervolgd door de paparazzi. Tijdens een bezoek aan Toronto in Canada stapte Meghan naar de politie. "Ik vroeg: als een andere vrouw in Toronto vertelde dat er zes volwassen mannen in hun auto's bij haar huis sliepen en haar achtervolgden en dat ze bang was, zouden jullie dat dan stalken noemen? En de politie zei: ja, maar we kunnen er niets aan doen vanwege de persoon met wie je aan het daten bent." Kort daarna kreeg Meghan naar eigen zeggen haar eerste doodsbedreiging. "En toen veranderde alles omdat ik beveiliging kreeg."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Prins Harry wil met documentaire uitbuiting in de media blootleggen: 'Mijn plicht'

Harry kan zich uit zijn jeugd vooral de vele aanwezige fotografen en journalisten herinneren. "We hadden zelden een vakantie zonder dat er iemand uit de bosjes sprong met een camera. Vanuit de familie krijg je altijd het advies dat je beter niet kan reageren", zegt de prins. "Er was altijd publieke druk, met behoorlijk wat drama, stress en tranen." Die tranen zag hij op jonge leeftijd ook op de wangen van zijn moeder prinses Diana. "En daardoor begon ik te denken: wat ben ik, wie ben ik en waar maak ik deel van uit?"

Hij vindt het dan ook zijn 'plicht' om de 'uitbuiting en omkoping in de media' bloot te leggen. Zo werd de prins op jonge leeftijd al 'gedwongen' om te lachen door de paparazzi. "Daar voelde ik me sinds het begin al ongemakkelijk bij", zegt hij. "Ik weet nog dat ik dacht: hoe kan ik ooit iemand vinden die bereid en in staat is om alle bagage te kunnen dragen die erbij hoort als je met mij samen bent?" Daarom wilde hij zijn relatie met Meghan zo lang mogelijk geheim houden. "Ik dacht: de enige manier om ervoor te zorgen dat dit standhoudt is het zo lang mogelijk geheimhouden. (...) Ik had het gevoel dat ik mijn gezin moest beschermen, zeker na wat er was gebeurd met mijn moeder", zegt Harry, doelend op het auto-ongeluk waarbij prinses Diana bij een achtervolging door de paparazzi om het leven kwam.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Eerste deel veelbesproken docu over Harry en Meghan nu te zien

Annemarie kijkt uit naar huilende Meghan in Netflix-docu

04:48

Ook onthult het koppel in de documentaire dat koningin Elizabeth het eerste familielid was aan wie prins Harry zijn toen nog vriendin Meghan heeft voorgesteld. De ontmoeting was onverwacht, vertellen de Sussexes. "We waren onderweg om ergens te gaan lunchen en toen vroeg Harry me ineens: je weet hoe je moet buigen toch?" Die buiging werd een hele diepe, blikt Meghan lachend terug. 

Volgens Harry was zijn familie 'erg onder de indruk' na hun ontmoeting met Meghan. "Ik denk dat ze verrast waren dat een roodharige zo'n mooie en intelligente vrouw wist te strikken", grapt hij. Wel had de koninklijke familie volgens Harry weinig vertrouwen in de relatie. "Ik denk dat ze in het begin een vooroordeel hadden vanwege het feit dat ze een Amerikaanse actrice was. Zo van: oh, het is een Amerikaanse actrice. Dat houdt geen stand."

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!