Dennis Schouten en Jan Roos Beeld © ANP

Gerechtshof: Roddelpraat-aflevering Famke Louise blijft offline

13 december 2022 10:53

Een uitzending van het YouTube-programma 'Roddelpraat' over artiest Famke Louise moet offline blijven. Dat heeft het gerechtshof Amsterdam dinsdag beslist. 'Roddelpraat'-makers Jan Roos (45) en Dennis Schouten (27) waren in hoger beroep gegaan, nadat Famke Louise (24) eerder door de rechter in het gelijk was gesteld. De zangeres had via een kort geding afgedwongen dat een 'Roddelpraat'-uitzending zou worden verwijderd.

In de uitzending van 22 januari 2022 werd een niet uitgebracht liedje van Famke Louise gedraaid, dat is ontstaan nadat zij had gebroken met haar voormalige manager Ali B. Dennis en Jan suggereerden dat de zangeres door hem zou zijn misbruikt. Famke Louise eiste in maart dat de desbetreffende uitzending offline zou worden gehaald. Een rechter stelde Famke Louise in het gelijk, omdat Dennis en Jan zich schuldig hebben gemaakt aan 'auteursrechtinbreuk en onrechtmatig handelen'.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Emotionele Famke Louise: 'Roddelpraat maakte m'n kraamtijd kapot'

Het duo moest de uitzending offline halen en een rectificatie plaatsen. Daar werd in beide gevallen gehoor aan gegeven, maar in een latere uitzending van Roddelpraat zeiden ze in hoger beroep te gaan omdat ze beelden in handen hadden uit 2020, waarin Famke Louise het onuitgebrachte liedje zingt voor een publiek. Die video toont volgens de mannen aan dat zij geen inbreuk pleegden op het auteursrecht.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Famke Louise is volgende BN'er die geroast wordt op Comedy Central

Het hof stelt dinsdag dat ze dat nieuwe bewijs niet doorslaggevend vindt, waardoor de uitzending offline moet blijven. Volgens het hof weegt het recht op privacy van Famke Louise zwaarder dan de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid van Roddelpraat.

Jan heeft het vonnis met 'puur verdriet' gelezen. Dat zegt de presentator tegen het ANP. Hij maakt zich zorgen om de rechtsstaat, zegt hij. "Dit is Nederland, Vrouwe Justitia zou een blinddoek op moeten hebben. Het blijkt eens temeer dat sommige mensen rechten hebben, en sommigen een stuk minder. Je recht halen is voor een aantal mensen mogelijk, maar niet voor iedereen. Ik ben bang dat wij niet kunnen winnen in een rechtbank", aldus Jan. In de Roddelpraat-uitzending van komende woensdag gaan ze verder in op de zaak.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!