Ernst Daniël Smid Beeld © ANP

Ernst Daniël Smid wilde geen visite meer toen parkinson verergerde

16 december 2022 10:53

Ernst Daniël Smid is jarenlang Ernst Daniël Smid 'de zanger'. Als de 69-jarige parkinson krijgt en niet langer normaal kan praten en zingen, wordt hij opeens Ernst Daniël Smid 'de zieke, de doodzieke, de gehandicapte'. En dat zorgt ervoor dat de musicalster suïcidaal wordt en steeds meer mensen gaat mijden. "Je hebt geen idee hoe eenzaam ik was", vertelt hij in de nieuwste editie van 'Margriet'.

"Ik voelde me zo waardeloos en zag het leven echt niet meer zitten"

"Ik was suïcidaal. Ik voelde me zo waardeloos en zag het leven echt niet meer zitten", vertelt de zanger eerlijk aan het tijdschrift. "Je bent er niet in één keer heel slecht aan toe, dat gaat gradueel naar beneden. Eerst kun je niet meer typen, dan kun je ineens geen handtekening meer zetten. Als ik soep of tagliatelle at, kreeg ik geen hap naar binnen."

Omdat ook praten steeds lastiger wordt, besluit Ernst Daniël grote groepen maar te mijden. Hij vertelt: "Toen het nog erger werd, wilde ik ook geen visite meer. Zit je daar ineens alleen thuis op je flatje, vol zelfmedelijden. Ik heb drie lieve kinderen en zes kleinkinderen die me altijd verwennen, maar je hebt geen idee hoe eenzaam ik was."

Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via www.113.nl of bel gratis 0800-0113.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Ernst Daniël Smid verklapt per ongeluk familiegeheim(pje): 'Mag je dat wel vertellen?'

Als hij op 12 juli 2022 de mogelijkheid krijgt te worden geopereerd, twijfelt de zanger dan ook geen seconde. "Slechter kon het niet worden", vertelt hij over de Deep Brain Stimulation-operatie, een behandelmethode waarbij elektroden in zijn hersenen zijn geplaatst die zijn parkinson sterk verminderen. "De ziekte is niet te genezen, maar deze operatie heeft me wel weer mijn leven teruggegeven."

Ernst Daniël Smid als herboren na operatie: 'Ben weer gelukkig'

01:28
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Ernst Daniël Smid denkt voorzichtig aan comeback na hersenoperatie

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!