Willeke, Johnny en Daniëlle Beeld © ANP

Daniëlle van 't Schip over kankerdiagnose: 'Dacht aan verrekte spier'

20 december 2022 15:35

Daniëlle van ’t Schip (54) heeft een heftig jaar achter de rug: de dochter van Willeke Alberti (77) ontdekt begin 2022 dat ze endeldarmkanker heeft. In 'Vriendin' blikt ze terug op het moment dat ze de diagnose krijgt en deelt ze ook positieve verwachtingen voor het nieuwe jaar.

"Te veel vooruitkijken doe ik niet"

Daniëlle is al een paar jaar bezig met het schrijven van een boek, als ze eind 2021 eindelijk klaar is. "Ik kwam uit Griekenland terug met veel pijn. Ik dacht eigenlijk dat ik een verrekte spier had... Drie jaar lang had ik héél veel gezeten om mijn boek te schrijven en ik vergat soms daarnaast te bewegen. Toen ik klaar was met het boek, ben ik gaan zwemmen. Zo fanatiek, alsof ik de Olympische Spelen moest halen."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Willeke Alberti geeft update over ziekte dochter: 'Gaat goede kant op'

Als ze in oktober in het water ligt en kwallen ziet, maakt ze naar eigen zeggen een vreemde beweging. "Dat was de eerste keer dat ik dacht: deze pijn is niet oké. En half november schoot het zó in mijn been dat ik in Nederland aankwam als een soort Manke Nelis. Na Oud en Nieuw besloot ik om er eens naar te laten kijken. Al dacht ik natuurlijk nog helemaal niet aan het ergste."

Als ze in april van 2022 haar eerste MRI-scan krijgt, lijkt het in eerste instantie nog op iets onschuldigs. "Een sportarts constateerde dat ik een schaambotfractuur had. Zelf dacht ik: nou, weet ik eindelijk wat het is. Maar de arts schrok, hij zei: 'Iemand die dit heeft, zit normaal gesproken aan de morfine om te kunnen functioneren.'"

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Willeke Alberti viel 13 kilo af door zorgen om haar kinderen

Daniëlle wordt doorgestuurd naar een oncoloog en krijgt vernietigend nieuws te horen: ze heeft een agressieve endeldarmtumor. "De druk van de tumor heeft voor die schaambotfractuur gezorgd. Daarbij zat er nog een kleinere tumor in het bot. Het was heftig, want twee jaar geleden overleed Johns zus aan darmkanker."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Broer Willeke Alberti geeft update over haar gezondheid

Daniëlle heeft inmiddels meerdere bestralingen en behandelingen achter de rug, met vooralsnog een positief resultaat. "De fractuur is geheeld, de tumor is niet meer agressief en een stuk kleiner. Verder ben ik schoon, dus dat ziet er medisch gezien hoopvol uit. Te veel vooruitkijken doe ik niet, ik probeer zo veel mogelijk in het moment te leven. Maar mijn zoon gaat eind volgend jaar trouwen en dr. Vogl heeft gezegd dat ik dat zeker ga halen. En hopelijk word ik dan tóch straks die oude oma!"

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!