Beeld © ANP

Olcay is emotioneel incontinent: 'Levert ongemakkelijk situaties op'

9 januari 2023 16:06

Er hoeft tegenwoordig weinig te gebeuren om Olcay Gulsen (42) aan het huilen te krijgen, maar dat is weleens anders geweest. Zoals in de periode dat ze jarenlang niet kan huilen en gênant reageert op moeilijke situaties, schrijft ze in een persoonlijk bericht op haar website 'Gush'.

"Ik begreep eindelijk waar mijn afgestompte gevoel vandaan kwam"

Olcay blikt terug op een moment dat ze wel door de grond kan zakken. "Zo moest ik een keer lachen toen iemand mij vertelde dat haar moeder was overleden. Helemaal gebroken en verdrietig zat ze tegenover mij en er kwam geen enkel zinnig woord uit mijn mond"

Ze vervolgt: "In mijn hoofd wilde ik opspringen en haar zeggen hoe verschrikkelijk ik het voor haar vond. Ik wilde haar condoleren en had tientallen vragen. Maar er kwam niks uit behalve een domme lach. Ik excuseerde me voor mijn gebrek aan empathie, maar schaamde me kapot."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Olcay Gulsen heeft spijt van opvolgen haartrend: 'Verknipt'

Later leert Olcay dat ze hier niets aan kan doen. Volgens een kinderpsycholoog is haar reactie normaal voor kinderen die opgroeien in abnormale omgevingen waar weinig tot geen veiligheid is.

"Als je schrikt van een bericht maak je stresshormonen aan waardoor je lichaam zich voorbereidt om te vechten of vluchten. Je hartslag gaat omhoog, je wordt alerter en je overlevingsdrang wordt groot", zegt ze.

"Een normale reactie is dat je meeleeft en empathie toont, maar dat zijn dingen die je eigenlijk in je kinderjaren al leert. Als je niet opgroeit in een veilige omgeving is het vaak lastiger om echt in contact te staan met je emoties. Ik begreep eindelijk waar mijn afgestompte gevoel vandaan kwam."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Olcay en Ruud brachten vakantie door in 'swingersparadijs'