Beeld © ANP

Film van Ernst Daniël Smid op 23 januari in première

16 januari 2023 15:12

De verfilming van het toneelstuk 'Smelt' van operazanger Ernst Daniël Smid (69) gaat op 23 januari in première in Koninklijk Theater Tuschinski in Amsterdam. Dat heeft Rowdy Pelgrim, regisseur en artistiek leider van theatergezelschap Pelgrim Maakt, maandag laten weten aan het 'ANP'.

"Hij is gemaakt voor tv"

De film zal daarna niet in andere bioscopen te zien zijn, want hij is met een duur van 50 minuten te kort. "Hij is gemaakt voor tv", aldus Pelgrim. Of hij ook op televisie wordt uitgezonden, is nog niet duidelijk. De film ligt nu 'bij een aantal omroepen'. Smelt wordt daarnaast vertaald in het Engels zodat hij mogelijk ook kan worden vertoond tijdens filmfestivals.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Ernst Daniël Smid verklapt per ongeluk familiegeheim(pje): 'Mag je dat wel vertellen?'

Smelt is gebaseerd op het gelijknamige theaterstuk waarin Ernst Daniël reflecteert op zijn leven met de ziekte van Parkinson, waar hij sinds 2019 aan lijdt. De voorstelling gaat over een beroemdheid (Ernst Daniël) die door de ziekte verandert in een kwetsbare man en een acteur (Roán ten Cate) die juist aan het begin van zijn carrière staat. De film is geen letterlijke registratie van de voorstelling, vertelde Pelgrim eerder al. Hij zit 'tussen film, theater en een documentaire in'.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Ernst Daniël Smid wilde geen visite meer toen parkinson verergerde

Eind 2021 werd een crowdfundingsactie gestart om de verfilming voor elkaar te krijgen. Binnen een paar weken was het benodigde bedrag van 50.000 euro daarvoor opgehaald. De film is vorig jaar in februari en maart opgenomen.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!