Beeld © ANP

Baas Van Dale: 'Snack als scheldwoord mogelijk populair door Rachel Hazes'

25 januari 2023 11:25

Het gebruik van hartige snacks als schimpnaam wordt mogelijk populairder nu de 'gecremeerde kroket'-zaak van Rachel Hazes (52) en Yvonne Coldeweijer (36) zoveel aandacht trekt. Dat suggereert hoofdredacteur Ton den Boon (60) van woordenboek Van Dale woensdag in zijn column in dagblad 'Trouw'.

"In veel kranten, tijdschriften en weblogs is er - al dan niet schertsend - over de kwestie geschreven"

De rechter oordeelde maandag dat juicekoningin Yvonne Coldeweijer de weduwe van volkszanger André Hazes niet meer mag uitmaken voor 'gecremeerde kroket'. "Dat wil niet zeggen dat de taalvorm 'gecremeerde kroket' nu meteen van het toneel verdwenen is", waarschuwt Den Boon. "In veel kranten, tijdschriften en weblogs is er - al dan niet schertsend - over de kwestie geschreven, waardoor deze schimpnaam in korte tijd aardig wat bekendheid heeft gekregen."

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Rachel Hazes wint zaak van Yvonne Coldeweijer: gecremeerde kroket mag niet meer

In het Nederlands bestaat volgens de baas van het woordenboek 'geen sterke traditie om anderen uit te schelden met aan de snackbar ontleende woorden'. In de serie Bassie & Adriaan schold de grote schurk De Baron zijn handlangers overigens wel vaak uit voor een 'frikandel' of een 'bal gehakt'. Maar de grote aandacht voor de zaak rond de gecremeerde kroket zal mogelijk het gebruik van niet-zoetige baksels als scheldwoorden doen toenemen, denkt Ton den Boon. "Mogelijk worden namen van hartige snacks vanaf nu ook populairder als (onderdeel van) schimpnamen", suggereert hij.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Rachel Hazes na uitspraak 'kroketzaak': 'Hoop dat ik voorbeeld ben'

De rechter oordeelde dat de term 'gecremeerde kroket' door Yvonne niet meer gebruikt mag worden om naar Rachel te verwijzen. Deze bewoording is volgens de rechter 'hoe dan ook grievend en beledigend', net als andere bewoordingen als narcistisch, manipulatief, knettergek en toxic.

Alles over deze zaak zie je in de video hieronder.

Aran Bade vraagt zich af: 'Wat heeft Rachel Hazes nou bereikt met rechtszaak?'

05:36

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!