Coen Swijnenberg (L) en Sander Lantinga presenteren al jaren de Coen en Sander Show. Beeld © RTL Nieuws/Niels Broekema

Coen en Sander moesten solo: 'Ik denk niet, hèhè, eindelijk alleen presenteren'

4 februari 2023 08:45

Na zestien jaar kwam er afgelopen zomer een einde aan de dagelijkse Coen en Sander Show. Het radio-duo kreeg nog wel de vrijdagmiddag op 538, maar maakt de rest van de week solo een programma. Hoe wen je daaraan, na jaren in elkaars aura? "Een voordeel is dat je het rijk alleen hebt. Gekkigheid kan gewoon, bam, in een keer op de zender."

De keuze van Radio 538 om Coen Swijnenberg (42) en Sander Lantinga (46) van de middag af te halen, kwam onverwacht voor de mannen. Sinds 2006 maakten de twee op 3FM de Coen en Sander Show in de middag. In 2015 verkasten ze naar de commerciëlen. Opgeteld maken ze al 18 jaar samen radio en daar ging in mei 2022 grotendeels een streep door omdat 538 andere plannen bleek te hebben.

Na een extra lange zomervakantie gingen beiden eind september solo aan de slag. Coen met de lunchshow op 538, Sander nog steeds in de namiddag maar dan op Veronica. Dat 'begon bescheiden' volgens Sander, en is 'elke dag schaven', zegt Coen.

Die eerste uitzending alleen, hoe voelde dat?

Sander: "Spannend, daar ben ik eerlijk in, en onwennig. We hebben zestien jaar samen de show aangevlogen, dat had veel voordelen en ook nadelen. Met zijn tweeën heb je altijd een dialoog, een discussie, het verhaal vertelde zichzelf. Dat is heel makkelijk, maar daardoor ligt gemakzucht ook op de loer. Dat ontbreekt als je alleen presenteert. Tegelijk is het ook leerzaam en leuk om weer alles zelf te doen, zonder back-up."

Coen: "Ik voelde voor het eerst weer echte spanning voor de uitzending, dat ik een beetje zenuwachtig was. Dat is heel lang geleden dat ik dat had, en ook wel weer leuk."

Sander: "De mensen die bij Veronica werken kende ik al, sommigen zelfs heel goed. Ik had dus niet het verloren gevoel van een brugklasser die op zoek is naar klas 1F. En waar ik van tevoren al blij mee was: Veronica is een zender die veel dichter bij mijn hart ligt qua muziek."

RTL Boulevard sprak de presentatoren na hun eerste werkdag solo:

Coen en Sander na zwoele zomervakantie solo verder: 'Terug naar de basis'

02:30

Wat is veranderd aan je werk?

Coen: "Ik weet niet beter dan dat ik iets zeg en dat er dan iets terugkomt. Na zestien jaar is het heel apart om niks terug te krijgen en het zelf te moeten doen. Het went ook snel genoeg weer hoor."

Sander: "Ik blijf het ook gek vinden als ik naar Coens programma luister. 'Normaal hoor ik mezelf ongeveer nu iets zeggen', denk ik dan. Dat is niet pijnlijk, maar wel een beetje gek."

Is het wel leuk om alleen te presenteren?

Coen, na een lange stilte: "Weet je, het is niet mijn ambitie om alleen te presenteren, de grote Coen-show te houden. Het is niet dat ik denk, hèhè, ik mag eindelijk alleen, eerder andersom. Ik denk dat mijn kracht er ook in zit om een podium te faciliteren waarop een creatieveling als Sander dan helemaal zijn gang kan gaan. Ik noem het maar de Wilfred Genee-functie. De andere twee zijn de sterren, maar Wilfred is wel degelijk net zo belangrijk. Zo zie ik mezelf ook een beetje."

Sander: "Een voordeel is dat je het rijk alleen hebt. Je hoeft niet te overleggen over een plaat die je wilt draaien. Gekkigheid kan gewoon bam, meteen op de zender, er zit geen filter of rem meer tussen."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Einde middagshow Coen en Sander kwam onverwachts

Ze hebben hun draai dan wel gevonden, beiden steken niet onder stoelen of banken dat hun hart ook bij de Coen en Sander Show ligt. "Ik vind het heel erg leuk wat ik doe, maar op vrijdag ben ik 100 procent in mijn kracht", zegt Coen.

"Op vrijdagen voel ik me meer op mijn gemak", zegt Sander. "Dan gaan we gewoon verder waar we afgelopen juni zijn gebleven. Je voelt meteen weer wat voor krachten er dan vrijkomen."

Is de Coen en Sander Show anders geworden, nu jullie ook alleen een programma maken?

Sander: "Het is nog meer een speeltuin dan voorheen, nog meer de remmen los. Je probeert de twaalf uur die je voorheen had in drie uur te stoppen. Het is vrijdagmiddag, er mag toch meer, het weekeinde wordt gevierd. Nee, ik ga niet opeens muziek instarten, dat laat ik aan Coen. Dat moeten we ook niet willen, dat tast het karakter van de show aan."

Coen: "Voorheen hadden we nooit een vrijdagshow, nu hebben we alleen maar op vrijdag een show. Dat geeft ook een bepaalde vernieuwing die lekker voelt. Het is een warm bad, elke vrijdagmiddag weer. Ik vind het nog steeds het allerleukste om te doen, daar ben ik heel eerlijk over."

Na 16 jaar is het heel apart om niks terug te krijgen en het zelf te moeten doen.

Jullie zien elkaar nu stukken minder doordeweeks, hoe heeft dat jullie contact veranderd?

Sander: "Eigenlijk praten we nu inhoudelijk meer met elkaar dan de afgelopen zestien jaar. Je wilde altijd je energie vasthouden voor de show, niet alles al besproken hebben. We vinden elkaar nu toch meer, sneller, beter."

Coen: "Ik besef me ook dat we meer praten en delen dan voorheen. Hoe we de vrijdagavond zouden gaan aanvliegen, dat was natuurlijk ook spannend. We zitten er echt nog steeds met ons hart in en dat vind ik wel heel mooi, dat we die connectie hebben weten te houden."

Zouden jullie weer elke dag samen een show willen maken?

Sander: "Zeker!"

Coen: "De wind moet er de goede kant voor op staan, maar ja, natuurlijk. We zijn gelukkig allebei niet ongelukkig geworden in wat we doen, maar de liefde voor de Coen en Sander Show zal er altijd zijn."

Sander: "Ik geloof heilig in het duo Coen en Sander. Er zijn niet veel duo's beter op radiogebied. We hebben natuurlijk ook al achttien jaar ervaring, maar ik denk dat we nog steeds fris en fruitig klinken. Je moet wel flexibel zijn, de ander iets gunnen en over kleine irritaties heen kunnen stappen."

Coen: "Net als in een relatie."

Sander: "Het is zeker bijzonder dat we nog samen zijn."

Coen: "Daar ben ik ook best trots op. Het is heel leuk om te merken dat we na achttien jaar samenwerken met jou praten en nog steeds allebei zeggen: op vrijdag gaan we samen de studio in en daar worden we gewoon heel gelukkig van."

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!