Het mediapark in Hilversum. Beeld © ANP

Samenwerkingsverband mediasector: veilige werkomgeving voor iedereen

14 februari 2023 11:06

De audiovisuele mediasector komt met een nieuw samenwerkingsverband tegen (seksueel) grensoverschrijdend gedrag en voor een sociaal veilige werkomgeving binnen de mediabranche. RTL, EMG, NEP, NPO, NCP en Talpa Network hebben het zogenoemde 'Mediapact Respectvol Samenwerken' ondertekend.

Dat betekent dat de audiovisuele sector op de lange termijn gaat samenwerken om de veiligheid van alle medewerkers, inclusief freelancers, gasten en andere betrokkenen, te garanderen. Dit wordt onder meer gedaan door trainingen voor leidinggevenden te geven en bewustwordingscampagnes te voeren.

"Alle medewerkers en betrokkenen binnen de audiovisuele sector moeten op een respectvolle en prettige manier met elkaar kunnen samenwerken in een veilige omgeving", valt in een gezamenlijk statement te lezen.

Jaarlijkse inventarisatie

Elk jaar wordt een inventarisatie gemaakt van de knelpunten, risico's en kansen. Dat gebeurt bij een jaarlijks event voor alle betrokken partijen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Eén jaar na onthullingen The Voice: 'Wangedrag op werk slechts klein deel van het probleem'

De initiatiefnemers van het Mediapact roepen andere bedrijven binnen de mediabranche op zich aan te sluiten bij het pact.

'Eerste stap in goede richting'

Staatssecretaris Cultuur en Media Gunay Uslu laat in een reactie weten dat ze het Mediapact als een eerste stap in de goede richting ziet. Ze schrijft: 

"Naar aanleiding van de gebeurtenissen bij The Voice bracht ik vorig jaar verschillende partijen uit de mediasector in twee rondetafelgesprekken bijeen. Dit was om duidelijk te maken dat het zeer kwalijke en hardnekkige probleem van grensoverschrijdend gedrag in de sector nu echt aangepakt moest worden.

"Bij de tweede rondetafel schoof Mariëtte Hamer, de regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld, ook aan. Zes grote partijen uit de mediasector hadden al voor de rondetafels de koppen bij elkaar gestoken en lanceren nu het mediapact respectvol samenwerken.

"Ik zie dit als een eerste stap in de goede richting. Binnenkort organiseren de regeringscommissaris en ik weer een rondetafelgesprek met mediapartijen om van gedachten te wisselen over hoe dit pact ook echt gaat leven op de werkvloer en een gedragsverandering plaatsvindt binnen alle onderdelen en lagen van de sector.

"Een belangrijk doel van het pact moet zijn dat iedereen die werkzaam is in de sector zich veilig genoeg voelt om een melding te doen als toch sprake zou zijn van grensoverschrijdend gedrag. Samen met Mariëtte Hamer blijf ik uiteraard de ontwikkelingen van het mediapact volgen en zal, daar waar nodig, het gesprek met de sector blijven voeren over de voortgang."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!