Beeld © KRO-NCRV

BzV-boer Jos overweegt verhuizing naar de stad na 'carrièreswitch'

27 februari 2023 12:23

Als boer Jos Sloot (62) in 2009 meedoet aan 'Boer Zoekt Vrouw', loopt hij liefde van zijn leven tegen het lijf: Dycke van de Wal. De twee krijgen een relatie en zetten alles op alles om het boerenbedrijf van Jos voort te zetten, maar het mag niet baten. In een interview met het 'AD' vertelt Jos hoe het met hem gaat nu hij gestopt is met zijn bedrijf.

"Ik moet er niet aan denken niets meer te doen"

Na de stop op de aardappelteelt zijn Jos en Dycke ook niet meer actief in de gladiolen. Jos wil in eerste instantie nog wel even doorgaan, maar Dycke ziet dat niet zitten. Zij werkt nu drie dagen in de zorg en Jos rommelt erop los. "Rond een boerderij is altijd werk", legt hij uit.

En geloof het of niet, maar Jos overweegt zelfs om te verhuizen. "Voorlopig wonen we op de boerderij, maar die is eigenlijk te groot voor alleen Dycke en mij. Bovendien, ik ben een mensenmens. De naaste buren wonen 500 meter verderop. Ik zie ons wel naar de stad verhuizen: Doetinchem, Zutphen..."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

BzV-boer Jos maakt verdrietige beslissing: 'Ik wil gelukkig blijven'

Dat hij gestopt is met boeren, heeft volgens hem te maken met de droogte en de huidige markt. "De markt vraagt massa. Op de top verkochten we honderdduizend gladiolen per dag. Vorig jaar nog tienduizend. Toen waren we al te klein voor supermarkten. We wilden afschalen, langzaam krimpen. Ik vroeg om een gesprek met de supermarkten, om dat uit te leggen. Maar dat gesprek kreeg ik niet."

"Nederland is al barstensvol. De kennis van boeren moeten we behouden. Maar het land is te klein voor massaproductie", valt Dycke hem bij. Jos heeft veel aan zijn partner bij het maken van de moeilijke beslissing. "Dycke is een goede tegenhanger. Ze zet me aan het denken. Een jaar of vijf geleden trok ze me over de streep om te saneren. Ik streed. Met de aardappelen ging het slecht, met de uien ook."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Stikstofcrisis donkere wolk boven liefdesgeluk Maud en Evert uit Boer zoekt Vrouw

Hoewel hij gestopt is met het bedrijf, ziet Jos het nog niet zitten om met pensioen te gaan. "Ik moet er niet aan denken om niets meer te doen. Vanaf dit voorjaar ben ik in te huren als zzp’er. Ik kan bijna alles, ben breed inzetbaar in het boerenbedrijf. Dus zie dit maar als een open sollicitatie."

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!