Sam Bettens Beeld © ANP

Sam Bettens wil mensen met autobiografie 'dichter bij zichzelf' brengen

3 maart 2023 07:00

Sam Bettens (50) hoopt met zijn autobiografie 'Ik ben', die op vrijdag 3 maart verschijnt, lezers 'dichter bij zichzelf' te brengen. Dat zegt de zanger van de Belgische band K's Choice in gesprek met het ANP.

"Ik heb het gevoel dat ik een van de enige transgenders ben die de rol heeft om verhalen te delen"

Ik ben vertelt over wie de persoon Sam Bettens precies is. "Het is een continue zoektocht naar mezelf zijn in de zin van dingen doen voor de juiste redenen en zonder angst door het leven gaan. Het gaat om niet altijd de makkelijkste weg nemen, maar de route die het meest authentiek aanvoelt", zegt de zanger. "Het gaat over wat mij mij maakt, hoe die route is verlopen, hoe ik dingen heb verwerkt en hoe ik daar nu over denk."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Kody's kind uit Sister Wives komt uit de kast als transgender

In 2019 maakte Sam, die geboren werd als vrouw, bekend transgender te zijn en voortaan als man door het leven te willen. Daar gaat het in het boek ook deels over. "Ik heb het gevoel dat ik een van de enige transgenders ben die de rol heeft om verhalen te delen. Het voelt een beetje als mijn verantwoordelijkheid", zegt Sam. "Ik had er denk ik wel wat aan gehad als zoiets eerder al bestond voor mij, dan zou mijn leven er heel anders uit hebben gezien. Ik ben blij dat ik daarom die rol kan spelen en mensen dichter bij zichzelf kan brengen."

Sam vond het 'een bevrijdend proces' om zijn literaire debuutverhaal te schrijven. "Het was een heel therapeutisch proces van dieper durven gaan in je gedachtenkronkels en tot conclusies komen", zegt de Belg. "Het was niet gemakkelijk en best wel emotioneel vermoeiend, maar het was ook een bevrijdend proces."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Tanja Jess in tranen: 'Trots dat mijn dochter transgender is'

"Het was niet levensveranderend, maar ik vond het wel leuk", vervolgt Sam over het schrijfproces. "Ik heb dingen geleerd door de tijd te nemen en er wat dieper op in te gaan. Als je zo gedetailleerd de balans opmaakt, geeft dat wel een soort rust. Alles wat er nu nog op me afkomt, kan ik aan. Het heeft me rust en inzicht gegeven voor wat er de komende jaren nog gaat komen."

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!