Janke Dekker Beeld © ANP

Janke Dekker in april weer voorzitter en gezicht van MORES

10 maart 2023 10:41

Het is de bedoeling dat Janke Dekker (59) in april terugkeert als voorzitter en gezicht van MORES, het meldpunt voor ongewenst gedrag in de culturele en creatieve sector. Dat laat bestuurslid Amber de Vente vrijdag desgevraagd weten. Amber heeft de taken van Janke in maart tijdelijk overgenomen.

"De reputatie van het meldpunt staat altijd voorop"

"Iedereen bij MORES heeft andere vaste werkzaamheden, soms botst dat qua tijd met de inzet voor MORES", aldus Amber. Het meldpunt stelde eerder al dat het besluit van Janke 'absoluut geen verband houdt' met het onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag bij NOS Sport. Janke is getrouwd met Tom Egbers, al jaren presentator bij NOS Sport.

In januari zei Janke nog op NPO Radio 1 dat ze direct zou aftreden wanneer er meldingen zouden komen die over haarzelf of familieleden gaan. "De reputatie van het meldpunt staat altijd voorop", aldus Janke. "Er kunnen ook klachten over mijzelf komen. Als het er maar eentje is die naar buiten komt, dan word ik daarop aangesproken en treed ik af."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

MORES-voorzitter Janke Dekker zou aftreden bij klachten over man Tom Egbers

De NOS maakte donderdag in een inventarisatieverslag bekend dat er meldingen zijn binnengekomen van pestgedrag, (seksuele) intimidatie, discriminatie, verbale agressie en integriteitsvraagstukken over een tijdsbestek van ruim twintig jaar. Er zijn door de NOS geen namen genoemd van personen over wie klachten zijn binnengekomen. Presentator Jack van Gelder vertelde donderdag in HLF8 dat er twee meldingen over hem zijn gedaan.

In de maand januari heeft MORES 23 meldingen gehad over misstanden, liet Amber vrijdag weten. Dit is bijna de helft van het aantal geregistreerde meldingen dat MORES in 2021 binnenkreeg. In 2022 ontving het meldpunt in totaal iets meer dan vierhonderd meldingen. De cijfers van MORES worden eens in de paar weken geüpdatet. Daarom komt de organisatie nu pas met de cijfers van januari.

Amber stelt dat 23 meldingen in één maand zonder grote, opvallende incidenten in de media aanzienlijk is. "We zien altijd een piek nadat grote zaken naar buiten zijn gekomen, zoals The Voice of DWDD", legt ze uit. "Dat was in januari niet het geval." Het aantal meldingen steeg in 2022 wel opvallend na de aankondiging van het grote NPO-onderzoek naar de angstcultuur in de mediawereld.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Jack van Gelder bekent betrokkenheid bij twee incidenten in NOS-onderzoek

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!