Beeld © ANP

Pim Lammers krijgt staande ovatie bij opening Boekenbal

10 maart 2023 21:21

Schrijver Pim Lammers (29) heeft vrijdagavond het boekenbal geopend. Hij las bij aanvang van het feest op het podium van schouwburg ITA in Amsterdam het gedicht 'Gestolen' voor. Het is de tekst die Pim later dit jaar had willen voordragen tijdens de Kinderboekenweek.

Al voor het optreden van Pim ontstond een luid applaus in het publiek, waarbij iedereen opstond voor de schrijver. Pim gaf begin februari de opdracht voor het Kinderboekenweekgedicht terug nadat hij doodsbedreigingen ontving. Deze volgden nadat online ophef ontstond vanwege een oud verhaal dat de auteur in het verleden voor volwassenen had geschreven. Het was de eerste maal sinds begin februari dat de auteur weer in het openbaar verscheen.

'Gestolen' gaat over de liefde van ouders voor hun kinderen en de liefde tussen broers en zussen. Boekenkoepel CPNB, die zowel de Boekenweek als het boekenbal organiseert, laat weten dat Lammers het gedicht eenmalig voordroeg. De auteur had de tekst al geschreven toen hij op 4 februari besloot de opdracht terug te geven vanwege de doodsbedreigingen. Het onderzoek naar de dreigementen loopt nog. De politie heeft inmiddels drie verdachten op het oog.

In een interview met het AD vertelt Pim dat hij zich sinds het terugtrekken van de opdracht, begin februari, niet meer in het openbaar heeft vertoond. Hij heeft een maand in het buitenland heeft gezeten. Lammers beklemtoont dat hij niet ondergedoken zat of gevlucht is. "Deze vakantie stond al gepland. Ik heb getwijfeld of ik wel moest gaan", aldus de auteur. "Achteraf is het beter geweest om afstand te nemen. Ik heb mijn telefoon uitgezet. Het was moeilijk om te genieten, want de dingen die ik heb gezien en gelezen, krijg ik nog niet uit mijn hoofd."

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!