Marco Borsato, Ali B en Jeroen Rietbergen Beeld © ANP

Ali en Jeroen vervolgd in zaak The Voice, zaak Marco loopt nog

14 maart 2023 15:06

Ruim een jaar na de 'The Voice'-onthullingen in 'BOOS' heeft het Openbaar Ministerie (OM) eindelijk duidelijkheid gegeven over de strafrechtelijke onderzoeken naar Marco Borsato (56), Ali B (41) en Jeroen Rietbergen (51). Ali en Jeroen zullen vervolgd worden, de zaak rondom Marco loopt nog.

Ali zal worden vervolgd voor zedenfeiten met drie meerderjarige vrouwen. De verdenking heeft betrekking op feiten die gepleegd zouden zijn in 2014 en 2018 in Heiloo, Amsterdam en in het buitenland. Eén van die drie verdenkingen is TVOH-gerelateerd. De aangifte van een vierde vrouw, tegen dezelfde verdachte, zal worden geseponeerd. Deze aangifte is ook gerelateerd aan TVOH, maar uit de onderzoeksbevindingen is niet gebleken dat er sprake is van een strafbaar feit.

Ook Jeroen zal worden vervolgd. Hij wordt verdacht van verkrachting. Dit feit zou in februari 2018 hebben plaatsgevonden in of rond de opnamestudio’s waar The voice of Holland werd opgenomen. Op dit moment is voor beide strafzaken nog geen zittingsdatum bekend.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Noa Vahle staat achter Linda de Mol en Jeroen Rietbergen: 'Ik wil dat mijn moeder gelukkig wordt'

Marco wordt niet vervolgd voor zaken rond The voice of Holland. Het Openbaar Ministerie seponeert de zaak tegen hem omdat de verklaring van het slachtoffer niet ondersteund wordt door een tweede bewijsmiddel.

Naast de onderzoeken rondom The Voice loopt nog wel een onderzoek naar aanleiding van een aangifte in december 2021 tegen Marco. Naar aanleiding van de aangifte is voor Marco een tegenaangifte van smaad en/of laster gedaan, die bij parket Noord-Holland in behandeling is. In deze beide zaken zal op een later moment een vervolgingsbeslissing genomen worden.

BOOS onthulde vorig jaar dat er bij The voice of Holland van alles achter de schermen gebeurde. Marco, Ali B, Jeroen en een regisseur werden beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Na deze onthullingen besloot het OM in april een strafrechtelijk onderzoek te starten naar de vier mannen. Eind november werd bekendgemaakt dat de regisseur niet vervolgd werd wegens onvoldoende bewijs. Het strafrechtelijk onderzoek naar Marco, Jeroen en Ali liep nog door.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Ali B duikt studio in: plant hij zijn comeback na TVOH-schandaal?

Tegen Ali B zijn er minstens drie aangiftes gedaan. Het zou hierbij gaan om aanranding en verkrachting. De rapper ontkent zelf alle aantijgingen. Tegen Marco is er aangifte gedaan door een 22-jarige vrouw vanwege 'onzedelijke betastingen'. Deze aangifte heeft niks met The Voice te maken. Marco heeft kort na de aangifte zelf ook aangifte gedaan tegen de vrouw. Volgens de zanger is er sprake van valse aangifte, smaad, laster en het doen van een lasterlijke aanklacht. Tegen Jeroen ligt er in ieder geval één aangifte van aanranding. 

Dat het onderzoek zo lang heeft geduurd, heeft verschillende redenen. In zedenzaken is het vaak het woord van de een tegen het woord van een ander. Daarnaast gaat het in dit geval ook om zaken die langere tijd geleden hebben plaatsgevonden, waardoor er geen of zeer beperkt ondersteunend bewijs is. Zo zijn DNA-sporen allang verloren gegaan. Ook is het in dit soort zaken vaak lastig om getuigen te vinden. Het bewijzen van een zedenmisdrijf is dan ook vaak lastiger dan een ander soort misdrijf. Maar dit betekent niet dat het misdrijf niet heeft plaatsgevonden. 

Schandaal bij The Voice topje van de ijsberg: 'Er moet een cultuurverandering komen'

05:45

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!