Wim de Bie Beeld © ANP

Familie, NPO en VPRO staan in rouwadvertentie stil bij Wim de Bie

28 maart 2023 23:30

De NPO, de VPRO, Genootschap Onze Taal en de familie van Wim de Bie staan in de NRC van woensdag stil bij het overlijden van de televisiemaker. Wim, vooral bekend van het duo Van Kooten en De Bie, overleed maandag op 83-jarige leeftijd.

"Een unieke programmamaker"

Boven de advertentie van de familie van de televisiemaker staat een tekst uit zijn lied Billeritsie. 'Billeritsie, boterspritsie, bij de thee. Als ik dood ga, neem ik Billeritsie mee.' In de advertentie wordt gemeld dat de uitvaart in 'zeer besloten kring' plaatsvindt.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Mark Rutte: 'Krasse knar Wim de Bie was visionair en scherp'

De VPRO, waar Wim samen met zijn beste vriend en zakenpartner Kees van Kooten decennia lang iconische televisieprogramma's voor maakte, omschrijft Wim als een 'zeer aimabele collega', 'een unieke programmamaker' en 'geliefde collega en vriend'. 'Wim was een waarnemer en zijn observaties waren scherp, ironisch, soms woedend, maar altijd oprecht.'

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Beeld & Geluid opent condoleanceregister voor Wim de Bie

Genootschap Onze Taal noemt Wim 'een virtuoze taalgebruiker, een van de invloedrijkste van onze tijd'. De NPO schrijft hem 'eeuwig dankbaar' te zijn, omdat hij samen Van Kooten 'satire op de Nederlandse televisie naar eenzame hoogte bracht'.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!